Szent László királyra emlékeznek Nyírteleken

Tavaly a szabolcsi zsinat színhelyére visszatért Szent László király koponyacsont ereklyéje
Tavaly a szabolcsi zsinat színhelyére visszatért Szent László király koponyacsont ereklyéje - © Archív fotó: Pusztai Sándor
Nyírtelek – A magyar népmondák és egyházi legendák legnépszerűbb alakja I. László király, akit a római katolikus egyház 1192-ben szentté avatott. A fennmaradt legendák kegyes lovagkirályként mutatják be, mint a késő lovagkori lovagi eszmény megtestesítőjét. Egykori népszerűségét jelzi, hogy Magyarországon és a környező országokban sok templomnak ő a védőszentje.

Zsinat Szabolcs községben

A nyírteleki Nyírfa Nyugdíjas Egyesület szervezésében kiállítás nyílik „Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse” címmel március 9-én 13 órától a Top Gun Klub épületében.

Házigazdaként Nagy László, a nyugdíjas egyesület elnöke köszönti a vendégeket, majd Hanuszik Sándorné szavalata után Kapin István atya, a Hierotheosz Egyesület elnöke mondja el köszöntő gondolatait. A kiállítást megnyitja Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke, ezt követően Ilyés Gábor nyíregyházi helytörténész idézi fel a lovagkirály alakját és munkásságát. Elhangzanak Szent László legendái is Szabó Vera tolmácsolásában.

Megyénkhez is kötődik László király, hiszen Szabolcs községben rendezte meg 1092-ben a törvényalkotó zsinatot. Az akkor hozott törvények fontosságáról szól Lucza János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület titkára. Elmondja gondolatait a király történelmi alakjáról Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is. A rendezvényen egyházi énekeket ad elő a Nyírteleki Asszonykórus.

KM
hirdetés