Szent László szellemében

A határőrök védőszentje, Szent László napja egyben végeink szakmai ünnepe, melyet az idén pénteken rendeztek meg Nyírbátorban.

Családi ünnepségek lesznek még a hét végén a nyírbátori strandon és kempingben és a határrendészeti kirendeltségeken is.

– Szent László szellemében, kettős jubileum jegyében ünnepelünk – mondta a Kelet-Magyarországnak Szepesi István dandártábornok, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság vezetője. – Száz éve annak, hogy létrehozták a jogelődöt, a határrendőrséget és hatvan esztendeje pedig a határőrséget. Büszkék vagyunk arra, hogy hol katonai, hol rendészeti szervezetként eredményes harcot vívtunk és vívunk az ember- és árucsempészekkel. Most különösen sok a dolgunk, hiszen a szigorított vámellenőrzés miatt a határátkelőkről a dohánycsempészés a zöldhatárra tevődött át, sokszor csónakon úsztatják át a Tiszán, a Batáron. Gyakran előfordul, hogy a csempészek a határőr láttán visszamenekülnek Ukrajnába, s hátrahagyják a cigarettát. Nemrég pedig autóüldözéses közelharcba keveredtünk egy ukrán csempésszel. De ez nem egyedi eset, hisz alig telik el nap, hogy akár 50–80 milliót érő csempészett dohányárura ne bukkanjanak munkatársaink.

Schengeni csatlakozás

– Csatlakozásunk a Schengeni Egyezményhez 2007 októberére várható, ha mégis csúszás lenne, azt az informatikai rendszer telepítésének technikai problémái okozhatják, hiszen az állomány felkészült. Ezt igazolják a már lezárult bizottsági ellenőrzések, melynek anyagait jelenleg Brüsszelben értékelik. Még ez év szeptemberében életbe lép a Schengeni Kódex. A légihatárok schengeni felkészülését is ellenőrzi a bizottság: szombaton például a debreceni repülőtér lesz a „célpont”.

– Györke László –
hirdetés