Szenvedéllyel a szívünkért

Illés Ilcsy (elől) az idén egészségnagykövetként buzdít mindenkit mozgásra
Illés Ilcsy (elől) az idén egészségnagykövetként buzdít mindenkit mozgásra - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A Szív világnapján Nyíregyháza szívében a Szívtiproll zenél. Hazánkban 10-ből 5-en szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg, holott az orvosok szerint a szívinfarktus megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők lenne.


Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szív világnapja, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Magas vérnyomás, túlsúly

A magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, amely mintegy 2,5 millió embert érint Magyarországon, egymillióan cukorbetegek, ugyanakkor a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért, amelyek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők.

Az idei világnap szlogenje: „Legyen a szíved a szenvedélyed!”. Ez egyben azt is jelzi, hogy a kardiológusok ebben az évben világszerte az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzák.

– Több mint egy évtizede, minden évben a Sabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórháza is csatlakozik az országos rendezvényekhez. Szakdolgozóink, orvosaink szeptember 28-án a Szív világnapján a Kossuth téren várják a lakosokat prevenciós programjaikkal – tájékoztatta lapunkat Vitkai Éva sajtófőnök.

Ingyenes szűrések

– Szakembereink vasárnap 10 és 15 óra között a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, a szűrések jelentőségére irányítják a figyelmet. Ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint életmód-tanácsadással várják mindazokat, akik szeretnének tenni az egészségükért.Az egé

szségnagyköveti szerepet Illés Ilcsy step aerobik edző és Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke vállalta, mindketten szívügyüknek érzik az egészséges életmódot.

KM
hirdetés