Szenzációs ritkaságot fogott a középiskolás

Akt.:
Szalai Gábor az általa fogott gyöngyös koncérral
Szalai Gábor az általa fogott gyöngyös koncérral
Budapest – Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya.

Egy tizedikes diák szenzációs halat fogott a közelmúltban: gyöngyös koncért akasztott a Dunában. A nem mindennapi pikkelyesről dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke a következőket írta az egyesület honlapján:

„Az ívás idején gyöngyszerű nászkiütésekkel díszített gyöngyös koncér Európa ritka és veszélyeztetett hala. Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Egy ifjú horgásznak köszönhetően azonban ismét megerősítést kaptunk a faj hazai előfordulásáról.”

Szalai Gábor 2016. május 2-án a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva egy különleges ritkaságot fogott. Szerencsére a társa két fényképet is készített a halról, mielőtt visszaengedték a Dunába. A fotót elküldték társaságunkhoz azzal a kéréssel, hogy segítsünk a halfajt azonosítani.

Miután több szakember is megvizsgálta a képeket, egyöntetű volt részükről az a megállapítás, hogy a hal nem más, mint a Magyarországon rendkívül ritka és védett gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri).

KM
hirdetés