Szép szakmai siker: kis pandák születtek

Szép szakmai siker: kis pandák születtek
Nyíregyháza – A kilenchetes ikrek csütörtökön mutatkoztak be a Nyíregyházi Állatparkban.

Kis pandák születtek a Nyíregyházi Állatparkban, a kilenchetes ikrek az állatorvosi vizsgálatukon, csütörtökön mutatkoztak be a látogatók előtt.

Hamarosan láthatók

– A tenyészpár négy éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán Dublinból érkezett Nyíregyházára az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A kis pandák fogságban nagyon nehezen szaporodnak, ezért hatalmas öröm és szakmai siker az ikerpár születése – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa.

01 Voros panda kolykok2 Sipeki
Fotók: Sipeki Péter

– A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot. Az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, kéthetesen nyílt ki a szemük. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel volt, most már csak a szoptatáskor keresi fel őket. Az immár vörös bundás kölykök rekordgyorsasággal növekednek, mostanra a szüleik miniatűr másai. Egyre érdeklődőbbek a külvilág iránt, a szerencsésebb látogatók hamarosan megtekinthetik a ritka ikreket – tette hozzá az állatpark szóvivője.

Egészséges nőstények

Az apróságokat dr. Biácsi ­Alexandra vizsgálta meg.

– Mindketten egészséges nőstények, a súlyuk 620, illetve 710 gramm. Másfél évesen lesznek ivarérettek, de már hamarabb is „elköltözhetnek” oda, ahová a fajmegőrzési program koordinátora irányítja őket. Az azonosító chipet csak ekkor fogják megkapni – mondta a park állatorvosa.

HP


Párnának, takarónak használják a farkukat

A vörös macskamedve néven is ismert állatok a Himalája, Észak-Burma magashegyi erdeiben, Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000–4800 méteres magasságban. A nevet medvére emlékeztető külsejük miatt kapták, s ugyanolyan jól másznak fára félig behúzható karmaik segítségével, ugyanúgy nyalogatják magukat tisztára, mint a macskák. Táplálékuk javarészt bambuszból áll. A mellső végtagjukon hat ujjuk van, a hatodik szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat. Bundájuk melegen és szárazon tartja őket a hideg, nedves környezetben, bozontos, hosszú farkukat párnának vagy takarónak is használják. Átlagosan a nap 56 százalékát töltik ébren, feltehetően így alkalmazkodtak az alacsony energiatartalmú táplálékhoz. Jelenleg alig 10 ezer egyed él vadon, számuk az elmúlt 50 évben körülbelül 40 százalékkal csökkent, elsősorban az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat miatt. Nepálban a bundájukért vadásztak rájuk, amelyből sapkát készítettek, Kínában a farkukat használták seprűnek.








hirdetés