Helyi közélet

2015.07.03. 07:07

Beindul a Pajtaszínház

Cégénydányád - Muzsikásék már hozzátartoznak a SzamosFeszthez, maradnak is, s másnap kirándulni fognak.

Cégénydányád - Muzsikásék már hozzátartoznak a SzamosFeszthez, maradnak is, s másnap kirándulni fognak.

A dányádi ősparknak olyan hatása van a zenészekre, hogy ha egyszer benne koncerteztek, mindig vissza fognak vágyni – ezt hallottuk Cégénydányád első emberétől, Kelemen Róberttől, aki szíves szóval ajánlja mindenkinek, aki él és mozog a SzamosFeszt-et. Adj Isten!-e elhallatszik megye és országhatáron túl is. Míg a reggel avatott Nemesi portán és a Pajtaszínházban már tíztől indulnak a bemutatók, készülnek korhű fényképek, csalogat a népi kirakodóvásár, éhesen is érdemes kiruccanni Dányádra, ahol végigkóstolhatók ezúttal a Szatmári és Kárpátaljai Ételek. A Koca csokiból több ezer sorakozik már kóstoltatásra, ez egyike azoknak az Adj Isten termékeknek, melyeket végre megvásárolhatnak az arra járók.

A Kende Kúria és a Park koncert helyszínén 16 órától indulnak a néptáncosok kedély javító programjai. Az aznapra megváltott belépők valamennyi koncertre érvényesek. Ráadásul a sors kegyelméből LED tv-t érhetnek, a koncertközönség soraiból háromszor sorsolják ugyanis napnyugtával a Full HD élményeket. Míg szombaton a Cimbaliband, a táncházas Bakator, vagy a legvidámabb zenekar, Ferenczi György és a Rackajam is megfordul, vasárnap Takács Eszter hozza bandáját, s Muzsikás kalotaszegi programmal zárják az előadások sorát. Nem sokáig.

A Pajtaszínház ugyanis egy képzelt fonót értelmez újra. A mostani néptánc bemutatókhoz hasonló forgataggal várják ősztől, kéthetente a kirándulókat. Nyilván szatmári együttesek perdülnek, fordulnak majd benne, a Béres, a Lókötő, vagy a Gabrien Hagyományőrző Együttes is visszatér, a helynek ugyanis tényleg határozott vonzereje van. Akkora, hogy a SzatmárFeszt nyitónapon a Nyírség Táncegyüttes is Szatmárba érkezik, műsoruk vasárnap este fokozza a hangulatot.

Ezt mutatják, tálalják Cégénydányádon, nemesi porták, felújított kastélyok, helyi termékek és szíves vendéglátás jegyében a negyedik ,,Monostori Napokon”, ahol valami megvalósult. A Nemesi Porta és Kézműves Udvarban ott marad a Cifra szoba Mérából, ez a kiállítás is, s a helyszín is egy pályázati programnak köszönhetően szombattól látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában