Szeptemberben szabadulhat a börtönből az orosi emberölés gyanúsítottja, a román orvos

Akt.:
Szeptemberben szabadulhat a börtönből az orosi emberölés gyanúsítottja, a román orvos
© Fotó : Libertate
Nyíregyháza – Szeptemberben feltételesen szabadulhat az orosi emberölés gyanúsítottja.

Két évvel ezelőtt az egész megyét sokkolták az Oroson történtek: 2016. augusztus 31-én kétszer dörrent egy fegyver a Friss utcai családi házban, a feleség a helyszínen életét veszítette, a férjet a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba, ő túlélte a támadást. A lövések után a házaspár ikergyermekei közül az egyik az utcára szaladva kért segítséget. A lapunknak akkor nyilatkozó szemtanú azt mondta: a kisfiú kirohant az utcára, mezítláb volt, a lábán vérnyomokat látott. A gyerek segítséget kért, és azt mondta: „meglőtték anyáékat, meg fognak halni”.

A román rendőrség másnap Kolozsvár belvárosában elfogta az európai elfogatóparancs alapján körözött román férfit, akiről kiderült, hogy a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház tüdőgyógyász főorvosa. Az ügyész indítványára a gyanúsítottat Romániában őrizetbe vették.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség az ügyben legutóbb 2018 januárjában fordult a román ügyészi szervekhez, akik közölték, hogy a gyanúsított a fegyvercsempészés és tiltott fegyverviselés miatt kiszabott börtönbüntetéséből feltételesen 2018. szeptember 11-én szabadulhat, ha erre nem kerül sor, a büntetését 2020. január 20-án tölti le. Az előbb említett időpontok után a gyanúsítottat a román hatóságok átadják a magyar rendőrségnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete, valamint lőfegyverrel visszaélés miatt rendelt el nyomozást az ügyben. A hatóság a nyomozást 2017. március 9-én kelt határozatával felfüggesztette, mert a gyanúsított külföldön tartózkodik.

A kiadatás feltételei

– A nyomozó hatóság a bűncselekmény elkövetése után rövid időn belül megállapította, hogy ki lehet a lehetséges elkövető, aki azonban Romániába távozott. Az ügyész indítványára a bíróság által kiadott európai elfogatóparancs alapján a gyanúsítottat Romániában elfogták, és őrizetbe vették. A Romániában folytatott kiadatási eljárás során Románia Legfőbb Ítélő- és Semmitőszéke 2016. szeptember 21-én úgy határozott, hogy a gyanúsítottat át lehet ugyan adni a magyar hatóságoknak, de csak akkor, ha a más bűncselekmény miatt Romániában kiszabott szabadságvesztés büntetéséből feltételesen szabadlábra helyezik, vagy ezt a büntetést kitölti. A román bíróság a kiadatás feltételéül szabta azt is, hogy ha Magyarországon szabadságvesztést szabnak ki a gyanúsítottal szemben, akkor azt Romániában kell letöltenie.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség az ügyben legutóbb az idén januárban fordult a román ügyészi szervekhez, akik közölték: a gyanúsított a fegyvercsempészés és tiltott fegyverviselés miatt Romániában kiszabott 3 év 4 hónap börtönbüntetéséből feltételesen 2018. szeptember 11-én szabadulhat, ha erre nem kerül sor, a büntetését 2020. január 20-án tölti le.

Nem lehet tudni a dátumot

– Az előbb említett időpontok után a gyanúsítottat a román hatóságok átadják a magyar rendőrségnek. Ennek pontos dátumát nem lehet tudni, mivel nem ismert, hogy valóban feltételesen szabadlábra helyezi-e a román bíróság a gyanúsítottat, vagy pedig teljes egészében ki kell töltenie a büntetését. Ha a gyanúsítottat a román hatóságok átadják a magyar rendőrségnek, az ügyészség előzetes letartóztatását fogja indítványozni, mivel életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntethető emberölésről van szó, továbbá a gyanúsított kivonta magát a magyar büntetőeljárás alól, hiszen Romániába távozott – tájékoztatta lapunkat dr. Szi­lágyi László sajtószóvivő.

KM


sdan
Nyíregyháza - A Bors megtudta, hogy hamarosan lejár az S. Danra Romániában kiszabott büntetés. A 2016. augusztus 31-én Nyíregyházán gyilkoló férfi Romániába menekült, ahol Kolozsváron fegyvercsempészésért és tiltott fegyverviselésért 3 év négy hónapra ítélték - először ezt a büntetést kell letölt...

Forrás: blikk.hu
Nyíregyháza - Lelkiismeret-furdalás gyötri Dan S. tüdőgyógyászt, aki még 2016 nyarán vérfürdőt rendezett egy nyíregyházi családi házban. Jelenleg a kolozsvári börtönben ül, tiltott fegyvertartás és fegyvercsempészet miatt. A bíróság tavaly februárban három év négy hónapnyi szabadságvesztésre ítél...
hirdetés