Szerdától javulhat a levegő minősége Nyíregyházán

Szerdától javulhat a levegő minősége Nyíregyházán
Nyíregyháza – A szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) Nyíregyházán. A napi átlagérték Széna tér mérőállomáson február 16-án 84,2, 17-én 84,8 μg/m3 volt. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint február 20-án érkezik egy hidegfront amely a levegőminőségben javulást okoz.


A szállópor-szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. A légszennyezettség romlásának elkerülése érdekében kerüljék az – elsősorban a dízelüzemű – autók használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél – amennyiben lehetőségük van rá – a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést válasszák. A saját és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek – ők kerüljék a hosszabb idejű szabadban tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.
hirdetés