Szerencsére mindig elkerülte a tragédia

Tiszalök – Halmi Gábor homlokától három centiméterre száguldott el a lövedék.

Gyakran hallani vadászbalesetekről, azonban abban biztosak lehetünk, hogy minden alkalommal a figyelmetlenség, a szabályok be nem tartása volt a legfőbb ok. A Tiszalökön élő Halmi Gábor több évtizeden keresztül dolgozott hivatásos vadászként, s bizony átélt néhány vadászbalesetet is – amelyeket szerencsére sérülés nélkül megúszott. Kérésünkre, másoknak tanulságul elmesélt két történetet.

Megpattant a lövedék

– Úgy gondolom, hogy vannak vadászok, akik tisztelik a vadat és a környezetet, s vannak a puskás emberek, akiknek az a lényeg, hogy minden áron zsákmányt szerezzenek. Ez a kapzsiság, mohóság játszott szerepet az első történetemben. Fácánvadászaton voltunk, s a vadásztársaság egyetlen golyós fegyverével én a hajtás legvégén maradtam. A lövéseket hallva felkészültem arra, hátha felzavarnak a vadászok egy vaddisznót is. Egy kanális partján állva észre is vettem egy vaddisznót. Betöltöttem, de nem kellett lőnöm, mert az állat már nem bírt átkelni az árkon, ott maradt az aljában. Bár a vad valakitől már megkapta a halálos lövést, egy puskás ember a sörétes fegyveréből kilőtt egy Brenneke-golyót, hogy övé lehessen a vad. Csakhogy, a nagy sebességű lőszer megpattant a vízen, s én már csak azt érzékeltem, hogy a kalap lerepült a fejemről. Mikor felvettem, akkor láttam, hogy a közepén érte az ólom, a homlokomtól mindössze 3 centiméterre volt. A puskás ember váltig állította, hogy ő lőtte meg vadat, de a vaddisznót ért lövés másról árulkodott. Nagy szerencsém volt, hogy nem lejjebb repült az a lövedék. A vadászbalesetek nagy része a mohóság miatt következik be, mert olyankor már nem gondolkodik az ember.

Véletlenül elsütötte

Egy másik alkalommal őzbakvadászatra vitt egy belföldi vendégvadászt Halmi Gábor egy bódés UAZ-zal. Beszélgetés közben egyszer csak egy nagy durranást hallott: a kezdőnek számító vadász nézegette fegyverét, véletlenül elsütötte, s a lövedék a sofőr térdétől 1 centiméterre elszáguldva becsapódott a kormányoszlopba, s zárlatot okozott: felharsant a duda, a lámpák pedig kigyulladtak.

– Sok hasonló esetet átéltem, s csak a szerencsének köszönhetem, hogy 70 évesen is itt lehetek, s elmesélhetem ezeket a tanulságos történeteket.

KM-MML
hirdetés