Szeszes itallal reggeliztették a kisiskolásokat, hogy “ne fázzon az a szegény gyerek” – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„A napokban feszültség alá helyezték a vasúti elektromos felsővezetéket Nyíregyháza és Demecser között” – írta a Kelet 1967-ben
„A napokban feszültség alá helyezték a vasúti elektromos felsővezetéket Nyíregyháza és Demecser között” – írta a Kelet 1967-ben
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1947. december 17., szerda
Gróf Dégenfeld Lajos és a baktalórántházi állatvásár

Tréfának is beillik az a módszer, amellyel gróf Dégenfeld Lajos, a baktalórántházi kastély egykori ura meg akarta zsarolni a községi elöljáróságot. Az történt ugyanis, hogy a gróf, akinek a földjét felosztották a parasztok között, felszólítólevelet küldött Baktalórántháza elöljáróságának, amelyben évi 15 ezer forint haszonbért követelt a marhavásártér használatáért. A követelés indokául másolatot küldött egy adománylevélről, amelyet 200 évvel ezelőtt valamelyik őse kapott Mária Terézia császárnőtől. Az elöljáróság természetesen visszaküldte a grófnak az adománylevelet, és ahhoz magyarázó sorokat is csatolt, amelyből a gróf úr megtudhatta, hogy 200 év óta nagyot változott a világ.

Hatvan éve írtuk
1957. december 14., szombat
Köszöntjük az ötéves nyíregyházi rádiót

Ma öt éve, 1952. december 14-én hangzott fel először az éterben: „Itt a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiója.” Öt éve csendült fel először a hang, hogy ismertesse megyénk dolgozóinak, építőmunkásainak, a falusi emberek, értelmiségiek munkájának nagyszerű eredményeit, szocialista hazánk fejlődését. Nehéz körülmények között, egy mikrofonnal kezdte meg munkáját a stúdió. A fejlődés, amit mutat, szinte lemérhetetlen. Esténként tíz- és tízezren várják, hogy felcsendüljön a kállai kettős. Köszönőlevelek jönnek a külföldi országokból, a népi demokráciákból, a Nyugaton élő szabolcsiaktól, sőt kétszer már Új-Zélandról is jelezték: hallották a nyíregyházi adást. A napokban egy Nyíregyházáról Palesztinába kivándorolt családtól hozott pár sort a posta: „Borzalmas a honvágy… Tele van a lakásunk, de mégis olyan üresnek tűnik. Alig várjuk esténként az adást, és akkor sírva borulunk a rádióra.” Köszöntjük a rádió munkatársait, akik sárban, hóban, a huszonöt kilós magnetofonnal a vállukon járják a megyét, s az ötödik ­évfordulón kívánunk további sikereket, jó munkát a ­nyíregyházi stúdió dolgozóinak.

1957. december 15., vasárnap
Kisvasutat avatnak ma a
Csaholci Állami Gazdaságban

Nemrég adták át a forgalomnak a Jánkmajtis és Csaholc között már elkészült gazdasági kisvasutat és állomásokat. Azóta újabb tíz kilométeres szakaszt építettek. Mától kezdve Vámosoroszit és a Csaholci Állami Gazdaságot is összekapcsolja a nagyvilággal a kisvasúti sínpár, ennek örömére átadási ünnepséget rendeznek. Fülesd irányában tovább halad a vasútépítés.

Ötven éve írtuk
1967. december 13., szerda
Alkohol – számokban

Érdekes összehasonlításokra ad lehetőséget a statisztika világa; ezúttal az alkohol adataival folytatunk egy kis játékos számolgatást. Kétmillió liter: ekkora éppen a sóstói úszómedence űrtartalma. Csupán égetett szeszből meg lehetne tölteni ezt a medencét, sőt 700 ezer liternyi ki is csordulna, ha a Nyíregyházi Vendéglátóipari Vállalat, a szabolcsi fmsz-ek eladott mennyiségét, valamint a 71 szeszfőzdében saját használatra, eladásra termelt szesz egyesztendős mennyiségét összeöntenék. Ha pedig a bor, a sör és az égetett szesz éves adagját adjuk össze, 75-ször tölthetnénk meg azt a képzeletbeli medencét, amelyből ki többet, ki kevesebbet merít. Az említett számok magasak, de tévedés ne essék! Az italból jócskán jutott az egészségnek, a lakodalmak, disznóvágások, névnapok, a szolid családi és szórakozóhelyi összejövetelek, bankettek hangulatának. De jócskán jutott az alkohol rabjainak, vagy tette rá újabb áldozatainak akaratára a bilincset a szesz. Az egyik szabolcsi ideggyógyász említette: „Négy megyénkbeli községet emelnék ki: Geszterédet, Bökönyt, Érpatakot és Kállósemjént. Itt nem ritka eset, amikor féldecivel vagy még nagyobb mennyiségű szeszes itallal reggeliztetik a kisiskolást, hogy »ne fázzon az a szegény gyerek«, amíg beér az iskolába.”

Negyven éve írtuk
1977. december 16., péntek
A számítástechnika elterjesztéséért

Csütörtökön Nyíregyházán, a múzeum dísztermében tartotta alakulóülését a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete. A számítástechnika világméretű elterjedésének jele, hogy a megyében működő vállalatok közül is több alkalmaz már különféle programokat, tervezi a számítógépes irányítás és programozás megteremtését. Ennek jegyében, a megyében élő szakemberek összefogására alakult meg a szervezet.

KM
hirdetés