Szex a lelke mindennek

Szex a lelke mindennek
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája, és akár szakításhoz is vezethet, ha nincs minden rendben az ágyban – állítják nők és férfiak egy hazai felmérésben.

Mégis úgy tűnik, a magyar férfiak nem veszik elég komolyan a problémát, ritkán fordulnak orvoshoz, és ennek köszönhetően még ritkábban kezdenek bele a megfelelő kezelésbe.

Teszik ezt annak ellenére, hogy ma már számos olyan hatékony terápia létezik, mellyel újra természetessé tehető a szexuális élet, és lehetőség nyílik a tervezési kötöttségektől mentes intim pillanatokra.

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport az elmúlt hónapokban készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar, mikor és milyen megoldási lehetőségeket kerestek, és találtak az érintettek.

Az érdeklődők június és július folyamán, az egyik legnépszerűbb hírportálon keresztül juthattak el a tizenöt kérdésből álló kérdőívhez, amire két hónap alatt 900-an kattintottak rá, és több százan töltöttek ki végig, a felmérés a Szinapszis Kft. közreműködésével készült.

A tartós párkapcsolattól a szakításig

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mitől függ egy párkapcsolat tartóssága, és persze sokféle okot lehet említeni. Elfogadjuk vagy nem, a harmonikus szexuális élet is meghatározó tényező ebben a kérdésben, derült ki a kérdésekre adott válaszokból. Minden második válaszadó úgy nyilatkozott, hogy ez a hosszantartó kapcsolat egyik feltétele, sőt a férfiaknak valamivel fontosabb a szex, mint a nőknek. A hölgyek szerint a kapcsolat tartósságát kevésbé befolyásolja, mi történik az ágyban, ők a családi élet más területeit, a munkát, a karriert vagy a káros szenvedélyeket jelölték meg mint a párkapcsolat megromlásának okát.

Ha ennyire fontosnak tartjuk a kiegyensúlyozott szexuális életet,bizonyára a negatív élmények is hatást gyakorolnak a kapcsolatra. A nők szerint nem tesz jót a kapcsolatnak, hogy a mai túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb időt szánnak egymásra (54,7%), káros szenvedélyekkel (32,3%), például alkoholproblémákkal küzdenek, szexuális zavarok nehezítik az életüket (25,4%) vagy a hosszú idő alatt ellaposodik a kapcsolatuk (23,4%). A hölgyek szerint a tartós párkapcsolatban a hűtlenség leggyakoribb oka, hogy valamelyik partner újdonságra, kalandra vágyik (47,3%), nem szexuális természetű problémák, nézeteltérések miatt elhidegülnek egymástól a partnerek (43,3%) vagy csökken az egymás iránti szexuális vonzalom (37,3%). Számottevő eltérés mutatkozik annak megítélésében a nemek között, hogy a nő milyen gyakran keres máshol boldogságot, ha a férfi nem tud teljesíteni az ágyban (nők: 17,4%, férfiak: 21,9%). A hölgyek szerint a hűtlenséghez gyakrabban vezet nem szexuális természetű probléma, mint az erősebbik nem szerint, akik a potenciazavart is jóval nagyobb kudarcként élik meg.

Ha nincs minden rendben a férfiassággal, azon átlagosan minden második kapcsolat megbukhat – vélik a kutatásban résztvevők, sőt minden negyedik válaszadó szerint akár az esetek 70 százalékában szakításhoz vezethet, ha a potenciazavar miatt megromlik a szexuális kapcsolat, ám a hölgyek ebben a kérdésben is kissé elnézőbbek (51%), mint a férfiak (56,3%). Annak ellenére látják ilyen sötétnek a helyzetet, hogy az orvostudomány fejlődésével és az új terápiás megoldások megjelenésével ma már potenciavar esetén is biztosítható a természetes szexuális élet lehetősége, amellyel a férfi és partnere szexuális kapcsolata újra olyanná válik, mint a problémák felmerülése előtt.

Okok és következmények

A potenciazavar nem csupán egészségügyi kérdés, hiszen a párkapcsolat is zátonyra futhat, ha nincs minden rendben az ágyban.

A kérdőívet kitöltők több mint egyharmada (36,5%) már tapasztalt merevedési zavart kapcsolataiban (önmagánál vagy partnerénél), és minél idősebb a válaszadó, ez annál gyakrabban fordul elő, mind ahogy az is igaz, hogy a régebbi kapcsolatokban ez gyakoribb, mint az öt évnél rövidebbekben. A nők szerint a potenciazavar minden negyedik esetben gátlásossá tette a férfiakat (39,7%), ami természetesen negatívan hatott a párok szexuális életére, sőt gyakran a párkapcsolat is megromlott a két fél között (31,5%).

A hölgyek véleménye szerint a potenciazavar jobban kihatott a szexuális életükre, mint ahogy azt a férfiak gondolták. Jó hír, hogy a potenciazavar miatt megromlott kapcsolat a válaszolók közel fele szerint teljes mértékben rendbehozható, ha a párok közösen kezdeményezik a megoldást, sőt ezen a téren a hölgyek derűlátóbbak párjuknál (46,8% szemben a 39,3 százalékkal), ugyanakkor kevésbé hatékony megoldás szerintük, ha a férfi egyedül néz szembe a problémával (16,9 a 27,3 százalékkal szemben).

Terápiás lehetőségek: miért nem élünk velük?

Bár jelentős volt azok aránya, akik már tapasztaltak merevedési zavart, közel sem voltak annyian, akik az orvosukat is felkeresték problémájukkal. Az érintettek fele a kérdőív kitöltéséig nem fordult orvoshoz, és nem kezdett el semmilyen terápiát. Érdekes módon a hölgyek majdnem kétharmada (61,6%) volt azon a véleményen, hogy párja még nem járt orvosnál a problémával. Ennek oka lehet, hogy az érintettek nem számolnak be a számukra kényes problémáról partnerüknek.

A potenciazavar még mindig tabutéma Magyarországon, a legtöbben nem beszélnek róla, vagy nem rendelkeznek elegendő információval, ezért a leggyakrabban a szőnyeg alá söprik a problémát. Ez az elhárító szemlélet nem változott a témában korábban folytatott felmérések óta, annak ellenére sem, hogy ma már az interneten vagy telefonon is anonim módon juthatnak naprakész információhoz az érintettek.

A kérdőívre adott válaszok alapján azok, akik tapasztaltak már potenciazavart és megoldást is kerestek arra, leggyakrabban a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek, minden harmadik érintett (36,4%) ezt választotta. Ennek nyilvánvaló oka lehet, hogy a gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben hatékonyan helyreállítja a merevedési funkciót és alkalmazása kényelmes az érintettek számára, ezen felül pedig ma már a nagyobb szabadságot és a kötöttségektől mentes szexuális életet nyújtó terápiák is elérhetők.

Nem mellesleg éppen ezek voltak a leggyakrabban említett terápia-választási szempontok is: újra természetes legyen a szexuális élet, és a kezelés biztosítsa az együttlétek spontaneitását. A férfiak számára fontos volt még, hogy ne tűnjön fel, hogy kezelés alatt állnak, és akár hosszabb időn keresztül is lehetőségük legyen az intim együttlétre. Ezen elvárásokkal összhangban a válaszadók a merevedési zavar különböző kezelési lehetőségei közül azt a hosszabbhatású megoldást részesítenék előnyben, amellyel akár 36 órán át bármikor biztosított a szexuális együttlét lehetősége.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy még mindig alacsony azoknak a száma, akik élnek a lehetőséggel, és ismét természetessé válik számukra az örömteli szexuális élet. Az anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára bátorítást ad ahhoz, hogy orvosi segítségért folyamodjanak, amire nagy szükség is van, mivel sokszor akár 1,5-2 év is eltelik, mire orvoshoz fordul az érintett. Már interneten és telefonon keresztül is elérhető diszkrét tájékoztatás, ezeket érdemes felkeresni.

A teljes cikk a Harmonet oldalán olvasható.
hirdetés