Szezonális mélypont

A dél – borsodi területen a munkaerőhelyzet felülmúlja a megyei átlagot, ami gond: az erőteljes szezonális foglalkoztatottság.

A volt ÁFÉSZ telepen működő cég felszámolása körüli bonyodalmak irányították rá a figyelmet a dél – borsodi foglalkoztatási helyzetre. A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Munkaügyi Központ mezőcsáti kirendeltségének vezetője Kovács László.

Körzetünkbe nyolc település tartozik Csáton kívül, Igrici, Hejőszalonta, Tiszadorogma, Tiszatarján, Tiszakeszi, Gelej és Ároktő munkaerőhelyzetével foglalkozunk – sorolja. 

Könnyűipar és mezőgazdaság

Nálunk a könnyűipari tevékenység a jellemző, főként cipőüzemek működnek, ám az alacsonyabb árfekvésű kínai áru, az olcsó román, ukrán munkaerő miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az itteni vállalkozások. Van kandallóüzem, az útépítés miatt fellendült a kavicsbányászat – jelentős kavics vagyon található a területen – és a mezőgazdasági szövetkezetek is sok embernek adnak munkát. A feladatok idényjellege miatt azonban a foglalkoztatottság nem egyenletes, sőt megfigyelhető, hogy már a nagy üzemek is a teljesítmény maximumokhoz, megbízásos formában alkalmazzák a dolgozókat – fejti ki a kirendeltségvezető.

Segély vagy járadék

A februári adatok szerint 1688 regisztrált álláskeresőnk van, ebből vannak akik csak segélyre jogosultak és vannak – akiknek legalább 365 nap munkaviszonyuk volt – a járadékosok. Ez az álláskeresési támogatás a segélynél a minimálbér 40 százaléka, a járadék felső határa a minimálbér kétszeresének 60 százaléka. Ezekhez különböző időtartam kikötések vannak, amelyek a törvényben meghatározottak és az irodában tájékoztatjuk róluk az érintetteket. Jelenleg hat tanfolyamon, több mint száz főnek tartunk tovább illetve átképzést. Részt veszünk a különböző közérdekű programokban. Közmunka pályázaton két település nyert, az ehhez szükséges közel 80 fős keret feltöltéséről gondoskodunk. A különböző közhasznú és közcélú munkákat pedig mi támogatjuk, ezek márciusban indulnak és mind a nyolc településünket érintik – fejezi be Kovács László.

PGy
hirdetés