Szifilisz fertőz a fiatalok között is Szabolcs-Szatmár-Beregben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Megyénkben egyre több a nemibeteg tizen- és huszonéves. A szifilisz okai és tünetei

Az 1997-es kiugró évet követően még sikerült megfékezni a fiatalok körében is burjánzó szifiliszt, de 2005 után ismét nőtt azon tizen- és huszonévesek száma, akik különböző nemibetegségekben szenvednek – mondja dr. Együd Katalin főorvos, a bőr-és nemibeteg gondozó intézet vezetője.

Megdöbbentő esetként említi, hogy gyógyított már 13 éves(!) szifiliszes gyereket is. Az elmúlt három évet nézve annyi a betegek száma, hogy Budapest után a szomorú ranglista második helyére került megyénk. Az összes megbetegedett körében eléri a 40 százalékot a 25 év alattiak aránya.

– Nem csak a megyeszékhely problémája ez – teszi hozzá a főorvos, hiszen a megye minden részéről kezelik itt a betegeket. Az okok között találjuk a szexuális szabadságot, a felvilágosítás hiányát, a felelőtlenséget és azt a nem elhanyagolható tényt, hogy egyre több fiatalnál nem létforma, hanem  megélhetési forrás a szexualitás. Komoly veszélynek tartja a főorvosnő a nyílt és bujtatott prostítúciót, amikor interneten, sms-ben, jól megfogalmazott hidetésekben kínálják szolgáltatásaikat az erre szakosodott személyek.

Ugyanezt mondja Szilvásiné Bojda Márta  egészségfejlesztő mentálhigiénikus is.

Hamar elfelejtik

Az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézetében évek óta rendszeresen szerezik azokat az ingyenes előadásokat, melyeken többek között a szexuális veszélyekre is felhívják a diákok figyelmét.  – Ezen túl nagy hangsúlyt helyezünk a Kortárs Segítők képzésére, akik önként vállalják, hogy társaiknak felvilágosítást tartanak és elmondják, hogyan védhetik meg magukat, a saját egészségüket.

Az egészségfejlesztő szakember elmondta azt is, hogy a fiatalok körében megfigyelhető értékválság következménye a szabados viselkedés, így a szexualitás izgalmától nem, de a következményektől meg lehet óvni őket. Minél szélesebb körben jut el hozzájuk az információ, annál nagyobb lehet a hatás. Úgy tűnik azonban, sokan hamar elfelejtik a hallottakat. Egyre több tizenéves létformájához tartozik a hétvégi bulikon rendezett „verseny”. Erről maguk az érintettek nyilatkoznak így.

Megdöbbentő reakciók

„Minél több lánnyal vagy egyetlen este, annál nagyobb király leszel!” – a mindössze 16 éves Laci nem kertel –: „Ne hidd, hogy a csajok nem versengenek, dehogynem, csak szemérmesebbnek tettetik magukat”. Az alkoholmámor tompítja a védekezési mechanizmusukat, „ gumi minek, védekezzenek a csajok” – jön a megdöbbentő reakció. Hogy megbetegedhet, arra csak annyi a válasz: „majd meggyógyítják, az az orvosok dolga”. Az már a szerencsés eset, ha tudják, név szerint, mikor kivel voltak, mert így felkutatható a többi fertőzött, ha nem rejtve marad és újabb megbetegedéseket okoz.

Szifiliszes megbetegedések a megyében
(zárójelben a 25 év alattiak száma)

2006: 44 (17)
2007: 35 (15)
2008 októberéig: 28 (13)

Kapcsolódó cikkek:
· A féktelen szabadság nagy ára
· Kolombusz hozta az Újvilágból a szifiliszt?
· Friss hírek megyénkből – hirek.szon.hu

– Bednárik Mónika –
hirdetés