Helyi közélet

2017.02.04. 10:15

Táncosok egyetemi diplomával

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetemen 2016 szeptemberében újraindították a néptáncpedagógus-­képzést.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetemen 2016 szeptemberében újraindították a néptáncpedagógus-­képzést.

Az idén február 1-jétől egyetemi rangra emelkedett a Magyar Táncművészeti Főiskola. Az intézmény február 3-án tartotta hivatalos ünnepi rendezvényét és sajtótájékoztatóját.

Kiváló az együttműködésünk a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziummal.

Szakály György

Szakály György Kossuth-díjas táncművész, rektor elmondta: az egyetem a 66 éves Állami Balettintézet jogutódjaként működik. Az alapszakokon táncművészeket, táncosokat és próbavezetőket, koreográfusokat, a mesterszakokon klasszikusbalett-művészeket, néptáncművészeket, tánctanárokat képeznek. Széles körű a továbbképzés is.

Az egyetemi szintre emeléssel egy időben 1,2 milliárd forint értékű ingatlanfejlesztésbe kezdett az intézmény. A jelenlegi zuglói campus területén építik meg az eddig a budapesti belváros különböző részein működő Táncpedagógus- és Koreográfusképző Intézet új székhelyét. A kivitelezők január 20-án vették birtokba a területet, az építkezés a tervek szerint 225 napig tart, és a munkák befejezésétől függően az év végén kezdődhet meg a képzés az új helyen.

A Kelet-Magyarország kérdésére Szakály György rektor – aki Nyíregyházáról indult a tánc világának meghódítására, 40 éve végzett a balettintézetben – elmondta: kiváló az együttműködésük a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziummal, ahol főleg a néptáncosképzés az erős. A gimnázium táncművészeti tagozatán többségében a most egyetemi rangra emelt intézményben végzett pedagógusok tanítanak, és minden évben több felkészült jelöltet küldenek a felsőfokú intézménybe.

Jók a tapasztalatok

A Nyíregyházi Egyetemen 2016 szeptemberében újraindították a négy éve megszüntetett néptáncpedagógus-képzést. Az első félév tapasztalatai jók, elkészültek a szükséges létesítmények, próbatermek is. A jövőben a határainkon túli területekről is várnak ide jelentkezőket. A nyíregyházi minta alapján − ahol a néptáncé a főszerep − Pécsett moderntánc-, Győrben klasszikusbalett-képzést indít a Táncművészeti Egyetem.

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában