Sziget fesztivál

Sziget fesztivál
© Fotó: Getty Images
A Pepsideild hívei kedd éjjel epekedve fürkészték a Fylkir–Vikingur, az Olafsvik–Throttur és az Akranes–Stjarnan párharcok alakulását. Javában tart ugyanis az izlandi pontvadászat, s lám, az Európa-bajnokságra is fittyet hánynak! Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


Hogy a válogatottjuk birkatürelemmel, oroszlánként küzdve az elődöntőbe jutásért száll harcba? Hogy a lakosságuk 3 százaléka éppen nem a 140 vulkánnal gazdag szigeten szurkol, hanem hétfőn az angolverésnek örvendett testközelből a nizzai lelátón? Hogy az országnak nincs egyetlenegy olimpiai aranyérmese? Hogy ott egyáltalán nincs vasút, és nincs önálló haderejük? Hogy a területük egyötöde csupán termőföld, és a sziget felszínének egytizedét jégtakaró borítja? Hogy a bankrendszerük túlélte 2008-ban a pénzügyi csődöt, tavaly pedig az ország visszavonta az uniós csatlakozási kérelmét? Izlandi pikantériák.

Gejzírként törnek fel Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson tanítványai. Az északi fény beragyogja az Eb-t. Miközben gőzerővel üzemel náluk az élvonalbeli bajnokság! Álom luxuskivitelben – és az izlandi sikerfilm pereg tovább. Várjuk az ütős csattanót.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés