Szigetet vegyenek!

Nissos Makri - egy eladó sziget
Nissos Makri - egy eladó sziget - © fotó: privateislandsonline.com
A nyár kellős közepén gyakorta olvashatjuk az út menti táblákon: görögdinnye eladó. S ha már görög, s ha már eladó. A hellén kormány a minap több ezer szigetre rakta ki a „for sale” táblácskát, ugyanis az EU-val kötött megállapodásuk értelmében hipp-hopp 50 milliárd eurós privatizációs bevételt kell produkálniuk. Különben – akár egy ízletes dinnyén – rajtuk is léket vágnak a külföldi hitelezők… Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Nem először pattant ki eme isteni szikra a görög kobakokból, már a 2010-es válság után is hasonlóképp akartak egy kis aprópénzhez jutni. Azért annyira nem estek az olümposzi istenek a fejükre (csak egy kicsit): nem az idegenforgalmi szempontból értékes szigeteket árulják, zömében a lakatlanoktól szabadulnának. Az ötlet azért nem teljesen hamvába holt: pár éve az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovljev, az AS Monaco futballcsapat tulajdonosa az egyik Onasszisz-örököstől vásárolta meg 100 millió euróért a Jón-tengerben fekvő, 80 hektáros Skorpió-szigetet.

Kíváncsian várom, mire jutnak most a derék görögök. Érdekel, Leszbosz szigetére például lesz-e érdeklődő. A melegfelvonulásoknak mondjuk autentikusabb helyszínt nehezen tudnék elképzelni…

Tarnavölgyi Gergely
hirdetés