Szigorú követelmények

A biztonságos munkakörülményekre is oda kell figyelni
A biztonságos munkakörülményekre is oda kell figyelni - © Illusztráció: KM
Nyíregyháza – A nagyobb gyártók harmonizálták az elvárási rendszereiket, az új programnak kell megfelelni.


Ahogy arról korábban beszámoltunk: dohánytermesztői fórumot rendeztek a napokban a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban.

Egységes rendszer

Fekete Tibor a dohányágazat elmúlt néhány évét foglalta össze, ahogy a 2019–20-as termeltetési politikájáról, a felvásárlási ár változásairól is szót ejtett. Az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatójának előadása után Kander Anikó beszélt a cég Fenntartható Dohánytermesztési Programjának részleteiről. Eszerint a program olyan elvárási rendszer, melyet a dohánytermékeket vásárló multinacionális cégek egységesen támasztanak a beszállítóik felé – a beszállítók alatt a dohánytermesztőket és az elsődleges feldolgozókat kell érteni.

Korábban a dohánytermékeket gyártók mindegyike a saját rendszerét maga dolgozta ki és alkalmazta. Ám az évek során a nagyobb cégek harmonizálták elvárási rendszereiket, és összehangolták az addig több szálon futó programjaikat.

– Ahhoz, hogy a magyar dohányt az európai dohánykeverékbe integrálhassuk, szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük mind a termelőknek, mind pedig a termeltető cégeknek – fogalmazott Kander Anikó, aki szerint a szabályokat be kell tartania mindenkinek annak érdekében, hogy az ágazat stabil, a dohány pedig eladható legyen. A szakember szerint három szempont kerül a fókuszba: természet, környezet és foglalkoztatás. Kander Anikó kiemelte: a termelőknek képzett agronómusok segítenek majd a szigorúbb termesztéstechnológia szabályok betartásában, úgymint talajvizsgálat, tápanyagpótlás, palántanevelés, tetejezés, kacsgátlás, szárítás és válogatás.

Eredeti állapot

– Alapvetés, hogy a termelők a dohánytermesztést körülvevő környezet eredeti állapotát fenntartsák, gondolunk itt a víz- és talajvédelemre, a termesztés során keletkezett káros anyagok csökkentésére, a hulladékgazdálkodásra, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a biodiverzitásra – sorolta az ULT Magyarország Kft. munkatársa, majd rátért a program harmadik fő pillérére, a foglalkoztatásra.

– Különös figyelem hárul majd a gyermek- és kényszermunkára, a biztonságos munkakörülményekre, a diszkrimináció-mentességre, a munkavállalói jogok szabad érvényesítésére, a jövedelem, a munkaidő és a juttatások szabályozására – sorolta ­Kander Anikó. Előadása végén elmondta: eddig is ­igyekeztek minél szélesebb körben tájékoztatni a program részleteiről a gazdákat, ez a jövőben sem lesz másképp.

TG


Nyíregyháza - Sötét fellegek járták be a dohánytermesztés egét 2016-ban. Akkoriban több tervet is kidolgoztunk. A cigarettagyártókat nem sikerült rábeszélni arra, hogy magyar dohányt vegyenek, ahogy a termelés volumenét csökkentő elképzeléseink sem jöttek be. - Végül kénytelenek voltunk a nyíregy...
hirdetés