Szigorúan ellenőrzött húsok

Szigorúan ellenőrzött húsok
Valószínűleg megyénkbe nem jutott a Pest megyében lefoglalt, több mint 100 tonna illegális húsból.

A hírre, hogy ekkora mennyiségű, lejárt határidejű, romlott, illetve bizonytalan eredetű húst foglaltak le Pest megye két illegális lerakatában, s hogy e szállítmányokból több megyébe is juthatott már, Borsod -Abaúj Zemplénben szigorította, pontosabban szólva sűrítette vizsgálatait az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás.

– Bár találtunk hibás jelölésű húsokat az elmúlt héten is a nagykereskedelmi egyésgekben, azonban ezek nem az ominózus helyről származtak – tájékoztatott Kender Mária élelmiszerhigiénikus állatorvos.

Kínos hiányosságok

A hibás jelzés mibenlétéről érdeklődve megtudtuk: kimeríti e fogalmat, ha egy terméken a külföldi gyártó minden szükséges információt feltüntetett ugyan, de ennek alapján a forgalmazó magyar nyelvű tájékoztatóval már nem látta el a terméket. Elő szokott fordulni, hogy a magyar címke tartalma nem egyezik az eredetivel, bizonyos ,,kínos adatok”, mint a minőségmegőrzési idő dátuma, hiányzik róla. Megesik, hogy az eredetire az új címkét ráragasztják, megpróbálván megnehezíteni az egyeztetést. Ilyenkor az ellenőrök az elfedett jelölést egyeztetik a pótcimkén lévő adatokkal. Ha a termék jó, csak a jelölés nem megfelelő. az is visszaélés. A hiányosság másik esete, amikor a nagykertől felcímkézetten vásárolt, gyűjtőcsomagban lévő terméket a kiskereskedő darabonként értékesíti, s ezeknek nem mindegyikét látja el az elengedhetetlen informcióval.

Viszonylag átlátható

– Szerencsére megyénkben nem túl sok nagykerelosztó van, így viszonylag sűrűn tudjuk ellenőrizni mindegyiket. Így a szúrópróbaszerű vizsgálatok alapján kicsi a valószínűsége, hogy megyénkbe romlott, illegális termék kerüljön ki a kiskereskedelembe. Hangsúlyozom, hogy illegális tevékenységet végző vállalkozásokról nincs tudomásunk, így nem tartom valószínűnek, hogy megyénkbe is került volna a két Pest megyei nem enegedélyezett lerakatban talált termékekből – tette hozzá a szakember.

Ha kiszúrják…

Az már-már köztudott, hogy az uniós jogszabályok mintegy felülírták a hazai szabályozást, így az EU országaiból érkező szállítmányokat hazánkban nem ellenőrzik a határon (nem véletlen, hogy a több mint 100 tonna lefoglalt, feltételezhetően Ukrajnából és Romániából származó, illegális hús is Szlovákián keresztül érkezett Magyarországra). De a mostanihoz hasonló esetekben sem rendelhető el ellenőrzés határainkon? – tettük fel a kérdést Gönczi Károly megyei főállatorvosnak.

– Arra van lehetőségünk, hogy a rendőrökkel és a határőrökkel közösen a közútjainkon leállítsuk és ellenőrizzük a szállítmányokat. De feltételezhető, hogy egymásnak ,,leadják a drótot”, mert ha egy kamiont ellenőrzünk, valahogyan a következők már más irányt választanak – osztotta meg tapasztalatát a szakember. Elmondta, szabály szerint az első, hazai betárolási helyre történő megérkezésről a forgalmazók értesíteni kötelesek a hatóságot. Ilyenkor kockázatbecslés alapján ellenőrzést végzünk, ami persze nem az egész szállítmányra vonatkozik, hanem szúrópróbaszerű tételvizsgálat.

Mitől jó?

Mi, fogyasztók, a bontott, hűtőpultba kihelyezett tőkehúsokon hiába is keresnénk a származásra, lejáratra vonatkozó fontos adatokat. Ezeknél jobbára az érzékszerveinkre kell bízni magunkat: a húsnak gusztusosnak kell lennie. A jó hús nem büdös, nincs elszíneződve. A helyesen kezelt, folyamatosan 7 Celsius-fok alatt tartott tőkehús általában 5 napig nyugodtan felhasználható, a marhahús akár 15 napig is kifogástalan minőségű.

Kérés a fogyasztókhoz

Utcai, alkalmi árusoktól ne vásároljanak élelmiszert a kereskedelmi egységekben vásárolt élelmiszeren lévő címkét (minőségmegőrzési idő, tárolási hőmérséklet) figyelmesen, olvassák el! Csak magyar nyelvű címkével is ellátott élelmiszert vásároljanak – tolmácsojuk a hatóság kérését.

SzK

 
hirdetés