Szijjártó: a V4 támogathatja Tunéziát a határvédelem fejlesztésében

Akt.:
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) Prágában 2018. november 30-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök (takarásban).
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) Prágában 2018. november 30-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök (takarásban). - © Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Prága – A visegrádi országok előkészítenek egy programot Tunézia támogatására a határvédelem fejlesztésével kapcsolatban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Prágában az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: telefonon egyeztetett tunéziai kollégájával, Hemaisz Dzsimanuival, miután csütörtökön a visegrádi (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminiszterekkel megállapodtak abban, hogy a líbiai V4-es fejlesztési támogatást követően előkészítenek egy újabb olyan támogatási programot, amelyben észak-afrikai országoknak nyújtanának segítséget a határvédelmi képességeik fejlesztése érdekében, hogy ezek az országok meg tudják védeni a saját határaikat a migrációs hullámoktól és ne váljanak se tranzit-, se kibocsátó országaivá a migrációs folyamatoknak.

Közölte: két országot vizsgálnak ebben a körben, az együttműködési lehetőségeket Marokkóval és Tunéziával. Ezek az országok már eddig is sokat tettek azért, hogy megőrizzék a stabilitásukat és ezáltal segítik Európa biztonságának fenntartását – mutatott rá.
A külügyminiszter hangsúlyozta: “nem túlzás, hogy Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik”, hiszen Európa biztonsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy meggátolják újabb migrációs hullámok kiindulását ebből a térségből. Ebben Tunézia eddig nagyon megbízható partner volt – magyarázta.

– MTI –
hirdetés