Szijjártó: Grúzia kulcsszerepet játszik a kaukázusi térség stabilitásában

Akt.:
Tbiliszi, 2016. július 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ryan Arner, a School of Tomorrow igazgatója az iskola felújítását célzó támogatási szerződés aláírása után Tbilisziben 2016. július 27-én.
Tbiliszi, 2016. július 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ryan Arner, a School of Tomorrow igazgatója az iskola felújítását célzó támogatási szerződés aláírása után Tbilisziben 2016. július 27-én. - © MTI Fotó: KKM
Budapest/Tbiliszi – Magyarországnak komoly nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke fűződik a kaukázusi térség stabilitásához, ebben pedig Grúzia kulcsszerepet játszik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

A tárcavezető szerdán Mikheil Janelidze grúz külügyminiszter meghívására hivatalos látogatást tesz Tbilisziben, és beszédet mond az éves grúz misszióvezetői értekezleten.

Szijjártó Péter megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: Grúzia az egyik legstabilabb politikai rendszerrel rendelkező ország a régióban. “Európának túl sok baja van most ahhoz, hogy elég érdekelt legyen abban, hogy elkerüljük a kaukázusi térség destabilizálódását, amely Európa biztonságára újabb drámai hatással” járna – vélekedett. Hozzátette: Magyarország ezért szoros kapcsolatot tart fenn Grúziával.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját, ugyanis minél gyorsabban haladhat előre az ország ezen a területen, annál stabilabb partnerként számíthatunk rá a jövőben is, ez pedig nagy érték ebben a térségben.

Kiemelte: Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett mindig is kiállt Magyarország, ennek megfelelően az EU megfigyelői missziójában továbbra is kilenc magyar tisztségviselő teljesít szolgálatot.

Mint mondta, Grúzia minden részletében teljesítette az uniós vízummentességhez szükséges feltételeket, ezért elfogadhatatlan, hogy az ország még mindig nem kapta meg a vízummentességet. Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU azonnali hatállyal adja meg Grúziának a vízummentességet, továbbá a NATO mielőbb adjon meghívót az országnak a szövetségbe, mivel a NATO-n kívüli országok sorában a legnagyobb csapatküldő volt Afganisztánban, és részt vesz a szövetség reagáló erőinek munkájában is – magyarázta.

Szijjártó Péter kitért rá: a szorosabb együttműködés érdekében a NATO-val Magyarország feladatot is vállalt, mivel létrejött Tbilisziben a szövetség logisztikai központja, amelynek vezető nemzete az Egyesült Államok, és Belgium mellett Magyarország az egyik támogató nemzet.

Közölte: a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről is tárgyalt, beruházásvédelmi megállapodást kötnek, a kooperáció fő területévé pedig a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart tették. Az idei év első négy hónapjában 14 százalékkal nőtt a magyar élelmiszeripari kivitel Grúziába, a magyar mezőgazdasági technológiáknak pedig fontos szerepet szán a grúz kormányzat a fejlesztések tekintetében – mondta. Hozzáfűzte: Tbiliszi bevásárlóközpontjaiban pedig magyar élelmiszereket kínáló sarkokról is előrehaladott tárgyalások folynak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a grúz vízgazdálkodási hálózat fejlesztésében a magyar mérnöki tudás is komoly szerephez juthat. Tavaly egy súlyos árvíz okozott rendkívüli veszteségeket a grúz fővárosban, és a magyar kormány 15 millió forintos segélyt folyósít a károk helyreállítására, ebből tízmillió forintot a vöröskeresztnek adtak, most pedig szerződést írtak alá ötmillió forintos támogatásról egy használhatatlanná vált iskolaépület felújítására – mondta.

Szijjártó Péter közölte: 50 grúz hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat magyarországi tanulmányaikhoz, és szeptembertől ezt a lehetőséget a grúz diákok teljes mértékben ki is használják.

Megjegyezte: megállapodtak, hogy Grúzia támogatja Magyarország jelöltségét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.

– MTI –
hirdetés