Szijjártó: kormányzati támogatással bővül a kisvárdai baromfifeldolgozó

Akt.:
Budapest, 2018. augusztus 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzeme kapacitásbővítésének bejelentésén Budapesten, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) V. kerületi Honvéd utcai székházában 2018. augusztus 27-én. A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a cég 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását.
Budapest, 2018. augusztus 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzeme kapacitásbővítésének bejelentésén Budapesten, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) V. kerületi Honvéd utcai székházában 2018. augusztus 27-én. A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a cég 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető üdvözölte, hogy a csaknem százéves múltra visszatekintő vállalkozás a korábbi 24 milliárd forintos beruházást követően újabb befektetésről döntött, hiszen – mint mondta – a nemzetgazdaság sikere a családi üzemektől függ.

Kiemelte egyúttal, hogy a kisvárdai beruházás az első kedvezményezettje a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) új, technológiaintenzív befektetéseket ösztönző támogatási kategóriájának.

Ennek létrehozását azzal indokolta, hogy a teljes foglalkoztatottság megközelítésével csak a munkahelyek termelékenységének javítása hozhat újabb fejlődést, ezért a versenyképesség megőrzését a technológiai fejlesztések biztosíthatják.

Az élelmiszeripart a leginnovatívabb iparágak közé sorolta a miniszter az egyre magasabb elvárások és előírások miatt.

Hozzátette, hogy az élelmiszeripar Magyarországon az első fél évben 8 százalékos éves növekedéssel 1500 milliárd forintot meghaladó termelési értéket állított elő, csaknem 140 ezer munkahelyet tart fönn. A Mastergood tavaly 69 milliárd forint árbevételt ért el, termékeinek majdnem háromnegyedét külföldön, 40 országban értékesítette – mondta Szijjártó Péter. Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a technológia- és tudásintenzív beruházással a kisvárdai üzem a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé kerül. A fejlesztést követő második évben pedig 50 százalékkal nőhet a cégcsoport árbevétele, hosszabb távon javulhat tőkevonzó képessége, fejlődési lehetőségei bővülnek.

kisvardan2

Hozzátette, hogy a munkavállalók bére a következő évek alatt százalékban kifejezve kétszámjegyű mértékben nőhet, és a 450 beszállító is biztos megélhetésre számíthat. Nyolc-tíz éven belül a cég alkalmazottainak jövedelme – csakúgy, mint minden magyarországi munkavállalóé – a duplájára nőhet – fogalmazott a cégvezető. Bárány László hangsúlyozta, hogy a baromfifeldolgozás a rendszerváltást követően is a magyar élelmiszeripar kiemelkedő ágazata maradt, sőt évente 5-7 százalékkal bővíteni is tudja kibocsátását- tette hozzá. Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere (Fidesz) közölte, hogy a település a vállalat munkaerőigényének megfelelően elindította az élelmiszeripari mérnökök képzését, hiszen – mint mondta – a fejlesztésnek nemcsak kétkezi munkásokra, hanem jól képzett szakemberekre is szüksége lesz. A beruházás azért is különösen fontos Kisvárda számára, mert az új munkalehetőségekkel segíthet megtartani a helyi fiatalokat – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés