Magyarország

2013.05.06. 16:06

OGY - Általános vitára alkalmas a távszerencsejáték-szervezési javaslat

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az egyes törvények távszerencsejáték-szervezéssel összefüggő módosításáról szóló előterjesztést.

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az egyes törvények távszerencsejáték-szervezéssel összefüggő módosításáról szóló előterjesztést.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az ülésen kiemelte: a szervező választása szerint távszerencsejáték keretében sportfogadás, kártyajáték és kaszinójáték is szervezhető. A javaslat egyrészt meghatározza, hogyan lehet legálisan távszerencsejátékot folytatni, másrészt pedig azt, miként lehet fellépni azok ellen, akik nem legálisan szerveznek ilyen szerencsejátékot.

A törvényjavaslatot a bizottság a kormánypárti képviselők 18 igen szavazatával, az MSZP 4 nem és a Jobbik 1 tartózkodó voksa mellett bocsátotta általános vitára.

Az NGM helyettes államtitkára elmondta: az állami szerencsejáték-szervező és a törvényben meghatározott állami szervezői kör "alanyi jogon", az egyéb szervezők pedig koncessziós pályázat és koncessziós szerződés esetén jogosultak ilyen tevékenység végzésére. Pankucsi Zoltán elmondta, hogy a koncesszió minimális díja 100 millió forint évente, és a szervező cégnek legalább 200 millió jegyzett tőkét kell igazolnia.

A távszerencsejátékból származó tiszta játékbevétel után fizetendő adó 20 százalék, amelyet kéthetente kell befizetni.

Baja Ferenc (MSZP) kiemelte, hogy a szabályozás szükségességét nem vitatja, mivel jogos az igény az állam részéről a szerencsejátékból származó bevételekre, ugyanakkor szerinte két kritikus pontja van a javaslatnak. Egyrészt sok a 100 millió forintos minimális koncessziós díj, amelyet szerinte nem sok cég tud megfizetni, másrészt ki lehet kerülni a szabályozást, amely így nem tisztítja a piacot.

Koszorús László (Fidesz) is arra volt kíváncsi, miért éppen 100 millió forintnál húzták meg a határt a koncessziós díjnál.

Pankucsi Zoltán elmondta: számításaik szerint a nagy multinacionális cégek éves szinten ki tudják gazdálkodni a 100 millió forintot, emellett elemi érdekük, hogy legálisan folytathassák szervezői tevékenységüket. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy 100 millió forint lehet az az összeg, amely a költségvetésnek is megfelelő bevételt biztosít, de még a játékszervezőknek is érdemes megfizetniük.

A földgázellátásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz a gazdasági bizottság önálló bizottsági módosító javaslatot fogadott el. Ennek lényege, hogy azon szolgáltatók számára is hatósági árat határoznak meg a PB-gázra, amelyek 2012. december 31. után kezdték tevékenységüket. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, ezzel itt is érvényesül a 10 százalékos rezsicsökkentés.

A bizottság megvitatta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot is. Ennek kapcsán Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkára elmondta: a javaslat többek között lehetővé teszi, hogy kötvényt bocsásson ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelynek így bővülnének a kártalanítás esetén igénybe vehető forrásai.

A javaslatot 18 igen, 4 nem, és 2 tartózkodó szavazat mellett találta általános vitára alkalmasnak a bizottság.

A hétfői ülésen Mesterházy Attila (MSZP) és képviselőtársai két önálló indítványáról is szavazott a bizottság; a javaslatok tárgysorozatba vételét elutasították, de vita alakult ki az előterjesztésekről. Szekeres Imre (MSZP) az előterjesztők nevében kifejtette, hogy egyrészt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, másrészt egy nagyobb, tartósabb rezsicsökkentést javasolnak. Az áfa-csökkentéssel kapcsolatban elmondta, hogy bár az 63 milliárd forinttal csökkentené a költségvetési bevételeket, ez 3 év alatt megtérülne a gazdaság kifehéredésének köszönhetően.

Fónagy János reagálásában felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi tapasztalatok szerint általában nem sikerült eltalálni a megfelelő társadalmi csoportokat a célzott kedvezményekkel, emellett nincs feltétlenül összefüggés a fogyasztott mennyiség és a jómód között. Sokaknak például azért magasabb a rezsije, mert nem tudták lecserélni korszerűbbre háztartási eszközeiket - mondta az államtitkár, hozzátéve, a rezsicsökkentés 4 millió háztartást érint. A földgáz-árszabályozás a nagycsaládosokat most is támogatja, és nem zárják ki, hogy a szociálisan különösen rászorulókat külön támogassák.

Kovács Tibor (MSZP) azonban kiemelte, hogy a kormány befagyasztotta az energiafelhasználást korszerűsítő programokat. Fónagy János válaszában hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évben több tíz milliárd forintot fordítottak ilyen programokra, folytatódott a panelprogram, jutott forrás a zöld gazdaság fejlesztésére is, és számos európai uniós forrás is rendelkezésre áll.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!