Szijjártó: Magyarország gazdasági érdeke, hogy minél szorosabbra fűzze együttműködését Vietnammal

Budapest – Vietnam a délkelet-ázsiai térség gazdasági fejlődésének egyik motorja, ezért Magyarország külgazdasági érdeke, hogy minél szorosabbra fűzze együttműködését az országgal – mondta el kedden telefonon az MTI-nek Hanoiból Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter emlékeztetett, hogy Vietnam gazdasága tavaly is hét százalék fölötti ütemben bővült.

A politikus emellett tudatta: megállapodást írtak alá Vietnamban arról, hogy magyar cégek 60 millió eurós, úgynevezett kötött segélyhitelből felépítik a dél-vietnami térség legnagyobb, 500 ágyas onkológiai kórházát.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy több vietnami régió jelezte, szeretne hasonló kötött segélyhitelből beruházásokat megvalósítani a magyar kormánnyal együttműködve, ezért egy 500 millió dolláros hitelkeretről is megkezdődtek a tárgyalások a két ország között. Mint mondta: Vietnam hamarosan kiválasztja azokat a projekteket, melyeket meg szeretne valósítani, s jó eséllyel ezek közül magyar cégek építhetik fel a hanoi víztisztítót a Vörös folyón, valamint terjeszthetik ki országos szintre a népesség-nyilvántartó rendszert.

Szijártó Péter felidézte: magyar támogatással már megvalósultak ilyen vietnami beruházások 10-10 millió euró értékben.

A politikus tudatta azt is: a Magyarország és Vietnam közötti kereskedelem tavaly több mint tíz százalékkal bővült, s immár mintegy 150 millió eurót tesz ki. A tárcavezető kifejtette, hogy három területen várható előrelépés: a gyógyszeripar terén, ahol a magyar Richter vállalat több évtizede jelen van Vietnamban – s egy küszöbön álló vietnami jogszabály-változás kedvezően érintheti -, valamint az autóipari kapacitások összekapcsolásában és az agrárexport terén, miután több magyar gyümölcs Vietnamba irányuló exportjára adtak be most engedélyezési kérelmet Hanoiban.

A miniszter elmondta azt is, hogy oktatási megállapodást is aláírtak hanoi látogatásán. Ennek értelmében Magyarország évente 100 főre emeli a Magyarországon tanuló vietnami ösztöndíjasok keretszámát. Szijjártó Péter felidézte: eddig mintegy 3000-en végeztek így Magyarországon, s jelenleg is 367-en tanulnak a magyar felsőoktatásban. A miniszter arra is kitért, hogy idén újabb 100-150 fővel folytatódik a vietnami nukleáris mérnökök továbbképzése is.

A magyar diplomácia vezetőjének egyeztetésein arról is szó esett, hogy Hanoi és Budapest szeretné a magyar-vietnami együttműködést az Európai Unió és a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) közötti kooperáció egyik pillérévé tenni.

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a “Keleti Nyitás” ugyanolyan erővel zajlik, mint korábban, ám olyan új szakaszba lépett, melyben az állam “már minden lehetséges ajtót megnyitott”, s immár a vállalatokon a sor, hogy ezt kihasználják, minél több üzletet kössenek, exportáljanak, s beruházásokat hozzanak Magyarországra.

– MTI –
hirdetés