Szilágyi Lászlóra emlékeztek

Gégény – Az önkormányzat a Gégényi Körkép különszámát jelentette meg az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából, melyben nagy hangsúlyt kapott Szilágyi Lászlónak – Gégény szülöttének –, a megyei munkástanács mártír elnökének forradalmi tevékenysége.

Az idei emlékünnepségre Szilágyi László özvegye és családja is meghívást kapott.

A fáklyás felvonulás az általános iskolától a főtér emlékparkjáig tartott, ahol a fáklyavivők tisztelegtek Szilágyi László kopjafája előtt. Az ünnepi műsort a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói, a DuoArt Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola növendékei, valamint a Gégényi Református Egyház kórusa adta.

Ötvenhat mártírjainak köszönhetjük – mondta ünnepi beszédében Tenkely Józsefné polgármester –, hogy a ’89-es változás békés és határozott volt. Hisszük, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 16 év verejtékes munkája is eredménnyel járt. Az általunk elviselt nehézségek, és a sokszor akaratunkon kívül is vállalt áldozatok, gyermekeink, unokáink életét teszik majd könnyebbé. Ezért mondhatjuk: az 56-os hősök áldozathozatala hídként köti össze a múlt és a jövő nemzedékeit.

Az ünnepség végén az önkormányzat, az iskola, az óvoda, Szilágyi László özvegye, gyerekei és húga is elhelyezték a kegyelet virágait a kopjafánál.

– Györke László –
hirdetés