Szilvalekvárt főztek a Baráti Kör nyugdíjasai Kisvárdán

Szilvalekvárt főztek a Baráti Kör nyugdíjasai Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a szilvából.

A közelmúltban (szeptember 12–én) egy péntek délután már messziről érezni lehetett a Mátyás király utcában a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát. A Mátyás király utca 85 szám alatt Kertész Jánosné telkén egyszerre két üstben főzték a szilvalekvárt, a Baráti Kör Nyugdíjas Klub tagjai.

– Klubunk 2013. március 8–án, (Nőnapon) alakult, – mondja történetüket a klub vezetője Bódi Andrásné– érdekessége, hogy nevezhetjük nyugodtan a „Barátnők” Klubjának is. A barátnő, hozta barátnőjét s így lettünk 18–an. Az összetartozásunkat a közös hobbink, a varrás és a kézimunkázás szoros kapcsolatából alakult. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában találkozunk, minden hétfőn délután két órától.

Hagyományos vörösréz üstben

A klubtagok közül valaki megemlítette, hogy a munkánkat segítőknek, ne csak horgolt ajándékokat adjunk, hanem meglepjük meg őket szilvalekvárral. A klubtagok két mázsa szilvát vásároltak. A főzésre előkészített megmosott szilvát, egyszerre két üstben kezdték főzni ezen a pénteki napon.

A hagyományokat is követték, hiszen az egyik vörösréz üst volt, a másik hagyományos. A klubtagok egymást váltogatva kavargatták. csak keverték és keverték a rotyogó szilvalekvárt s az ott lévők pedig érezték a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát. Ezen a lekvár főzésen megmutatkozott a barátnők összetartozása, az összefogás mely jó hangulatú s kötetlen társalgással társult.

Még másnap is főzték. Ugyanis még egy üstre való szilva várja, hogy a ciberéből, az embert próbáló munka (a kevergetés) gyümölcse sűrű, szinte fekete szilvalekvárrá váljon. Az így készült lekvár illata, íze semmivel össze nem téveszthető, évekig eltartható, és ezerféle módon felhasználható. Az igazi szilvalekvár tiszta gyümölcshúst tartalmaz. Sem tartósítószert, sem cukrot, semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz. Az elkészült lekvárt csinos kis üvegekbe tették, a lezárását követően pedig színes, szépen körbevágott kendőcskét kapott. Mostantól a klub vendégei, az őket segítők, a különböző horgolt és kikeményített ajándékok mellé, egy üveg „igazi” szilvalekvárt is kapnak a Baráti Kör Nyugdíjas Klubtól.

– Vincze Péter –
hirdetés