Színház mindenkinek

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutatta be
Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutatta be
Kisvárda – Izgalmas, újszerű előadásokat hozott a szombaton véget ért kisvárdai színházi fesztivál.

A kisváros immár regionális színháznagyhatalomnak mondhatja magát. Nemcsak a seregszemle okán, hanem azért is, mert tavaly megjelent, az idén pedig két színházban is játszották (Kecskeméten és az Újszínházban) Fazekas István A megvádolt című kitűnő és katartikus drámáját, amely Béres Józsefről, az immunrendszer betegségének gyógyítójáról, az ő rendíthetetlen hitéről, a cseppek elfogadtatásáért vívott küzdelméről szól. (Jó volna egyszer Kisvárdán is látni az előadást.)

Legyen a színház ünnepe!

Sikeresnek mondható az az elképzelés, amely azt tűzte zászlajára, hogy a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválja legyen ünnep, ahol mindenki megtalálja a neki valót.

Láthattunk könnyed karakterkomédiát Moliere-től, alternatívszerű, próbafolyamnak álcázott bemutatót és tapsorkánnal záruló musicalparódiát. A Várszínházban a szórakoztató előadások voltak, a felújított színházteremben és a Rákóczi stúdióban pedig a szakmaiak, amelyek valóban nemegyszer bátrabbak és sokkal meglepőbbek, mint a hazaiak.

Több előadásban is az interaktív színház jelenléte volt erőteljes: megkérdezték a színészek a publikumot a színház mibenlétéről, a szereplők névjegykártyát osztottak az előadás alatt, a szünetben verseket mondott az egyik színész. Izgalmas és újszerű volt Székely Csaba Homokszörny című darabja, amelyet a ­Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház számára írt. Az előadásban a párbeszédes jelenetek között időnként még hangsúlyosabbnak bi­zonyult a zene és a mozgásjáték.

Megrendítő és felemelő

Joggal kapott nem kevesebb, mint hét díjat Bartis Attila Nyugalom című műve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában. A háromórás szenvedéstörténet lenyűgöző színészi alakításokkal és hihetetlen díszlet- és látványvilágával, aprólékosan kidolgozott jeleneteivel próbára tett színészt, nézőt egyaránt: kőkemény és igaz, hiperrealista és látomásos, megrendítő és felemelő volt. Stílusos jelszóként és zárásul: Kisvárdán volt, van színfeszt, amelyet követ a Lesz Feszt.

Minya Károly
hirdetés