Színvonalas produkciók az ifjúsági fesztiválon

Nyíregyháza – A nyári nemzetközi néptáncfesztivál után ismét országos jelentőségű néptáncos rendezvénynek adott otthont a megyeszékhely a Martin György Néptáncszövetség szervezésében.

A tizenhatodik ilyen jellegű programot a Váci Mihály Kulturális Központban bonyolították le, ahol bemutatkozhattak a hazai ifjúsági korosztályú együttesek. Olyan csoportok vettek részt a fesztiválon, amelyek a gyermektánc-találkozókból életkoruk miatt már kinőttek, de a felnőtt fesztiválokon még korai lenne a részvételük.

A nemes versengés során a 14-19 éves fiatalok a szakértő zsűri (dr. Ratkó Lujza néprajzkutató, Horváth Zsófia táncművész-koreográfus, Végső Miklós táncművész, Sikentáncz Szilveszter néptánc-pedagógus-koreográfus és Lukács László néptáncpedagógus-koreográfus) előtt mutatták be színvonalas produkcióikat. Végül tizenkét csoport jött el Magyarországról és a romániai Szilágyságból.

A fesztivál végén a díjazott együttesek gálaműsorán felléptek a nemrég díjazott nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes és a Bódi Família táncosai és zenészei is. A táncházban a fáradhatatlan, fiatal táncosok százai ropták az ecsedi cigánytáncokat, valamint a magyar verbunkot és a csárdást. Nyíregyházát és Szabolcs-Szatmár-Bereget az Újfigurás, a Figurás és a Lókötő Táncegyüttes képviselte, a fesztivál zenekara a szintén hazai Bürkös Zenekar volt a folklórkedvelő közönség nagy örömére.

Az ifjúsági néptáncfesztivál eredményei

Különdíj…

…az Imregi karikázó előadásáért: Pannónia Néptáncegyüttes (Kistarcsa), …a vajdaszentiványi koreográfia játékos előadásáért: Lókötő Táncegyüttes leánykara (Nyíregyháza), …a Lobbogatás c. koreográfia előadásáért: Lenvirág Táncegyüttes (Budapest), …a sokoldalú előadói teljesítményért: Újfigurás Táncegyüttes (Nyíregyháza), …a hazai táncanyag magas színvonalú bemutatásért: Terbete Táncegyüttes (Zilah), …a Mér’ küldött az úrasszony c. koreográfia előadásáért: Hajdú Táncegyüttes (Debrecen), …a szólistának: Németi Márk, …a koreográfusnak: Asztalos Kiss Zsuzsanna

Nívódíjak: Kisszinvavölgy Néptáncegyüttes (Miskolc), Rábai Táncegyüttes (Békéscsaba), Kisforrás és Ifjúforrás Néptáncegyüttes (Százhalombatta), Figurás Táncegyüttes (Nyíregyháza), Viganó Ifjúsági Táncegyüttes (Jászberény), Bartók Táncegyüttes (Békéscsaba).

KM
hirdetés