Szíria – Amerikai közlés szerint a törökök és a kurdok tűzszünetben állapodtak meg

Washington – Az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) szerint a Szíriában egymás ellen harcoló török haderő és a kurd milíciák tűzszünetben állapodtak meg.

A közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős – egyébként floridai központú – Centcom szóvivője elmondta, hogy a Szíria északi vidékein egymásnak feszülő török hadsereg és a kurd milíciák tűzszünetben állapodtak meg. John Thomas szóvivő megfogalmazásában ez a tűzszünet “laza” és remények szerint legalább pár napig tiszteletben tartják. A szóvivő vélhetően arra utalt ezzel, hogy a két fél közti tűzszünetről már egy nappal korábban is érkeztek hírek, de ezek nem bizonyultak megalapozottaknak.

John Thomas ezredes elmondta, hogy az elmúlt órákban arra kaptak biztosítékot, hogy a harcokban részt vevő valamennyi fél beszünteti az egymás elleni küzdelmet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra összpontosítja erejét. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy mind a törökök, mind az úgynevezett szír demokratikus erők (az Aszad elnök ellen harcoló arabok és kurdok koalíciója) párbeszédet kezdtek egymással és az amerikaiakkal is. Törökország hadserege a múlt héten lépte át a szíriai határt és indította meg hadműveleteit Szíria északi vidékein, részben az Iszlám Állam dzsihadistái, részben pedig a kurdok ellen. Ankara azt állítja, hogy célja a határvidék megszabadítása a dzsihadistáktól és a kurdoktól, akiket szintén terroristáknak bélyegez.
Obama amerikai elnök vasárnap, a G20-as országcsoport kínai találkozóján megbeszélést folytat Erdogan török államfővel.

– MTI –
hirdetés