Szíria – Izraeli tisztségviselők szerint Szíria az al-Kaida és Irán közötti harcba keveredhet

Budapest/Jeruzsálem, 2012. április 10., kedd (MTI) – Izraeli tisztségviselők lehetségesnek tartják, hogy Szíria a belső konfliktus folytatódásával olyan harc kellős közepén találhatja magát, amelyben egyfelől a síita Hezbollah mozgalom és Irán, másfelől az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ösztökélte szunniták igyekeznek megvetni a lábukat – írja keddi számában a Háárec című izraeli baloldali újság.

Az izraeli vezetőket aggasztják azok a jelentések, amelyek szerint szíriai fegyverek kerülnek a Hezbollah kezére, bár az továbbra sem tudni, hogy a radikális síita szervezet vegyi fegyverekhez is jutott-e.
Izrael szerint továbbra sem világos, meddig lesz hajlandó elmenni Washington a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim bukásának elősegítésében, és izraeli szakértők erősen kétlik, hogy a papíron kedd reggel életbe léptetett tűzszünethez tartani fogja-e magát a damaszkuszi kormány és az ellenzék.
Aszad valószínűleg azt hiszi, hogy a nemzetközi közösség erőfeszítései csak szavakban és laza szankciókban nyilvánulnak majd meg – folytatja a Háárec cikkírója, s úgy véli, hogy amíg a katonai beavatkozás lehetősége nincs az asztalon, az elnök további kemény intézkedésekkel küzdhet fennmaradásáért, a vaskéz politikája azonban elriaszthatja a szíriai népet, és a rezsim távolról sem stabil.
Az izraeli hírszerző közösség egyetért abban, hogy Aszadot előbb-utóbb eltávolítják. “Aszad túl van azon a ponton, ahonnan már nincs visszatérés – mondja egy vezető kabinetminiszter. – Nem lesz képes helyreállítani pozícióját Szíria vitathatatlan vezetőjeként. Győzelmes látogatása (a lázadó) Homsz városában némi fenntartással kezelendő. Az ellenállás növekszik, még Damaszkuszban is.”

-MTI-
hirdetés