Szíria – Kína a tűzszünetet sürgeti, a török külügyminiszter hazamegy Pekingből

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. április 10., kedd (MTI) – Peking kedden ismét megerősítette abbéli reményét, hogy a szíriai szembenálló felek azonnal tűszünetet hirdetnek; a kínai fővárosban a török kormányfő kíséretében tartózkodó Ahmet Davutoglu a szíriai fejlemények miatt megszakítja útját és hazatér.

A kínai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy szíriai fegyveresek lövéseket adtak le az országhatáron túli törökországi menekülttáborra. Két szíriai meghalt, közel húszan – köztük két török állampolgár – megsebesültek.
Ankara hétfőn már közölte, “pontos és kemény” hangon figyelmeztette a szíriai nagykövetség első beosztottját, hogy Törökország megteszi a szükséges lépéseket, ha a szíriai erők ismét átlépik az országhatárt.
A török külügyminiszter az események hatására közölte, nem folytatja a kormányfői delegációval útját Sanghajba, hanem Pekingből hazatér. Török hírügynökségi értesülések szerint Davutoglu távozásának bejelentése előtt telefonon beszélt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) országaiból három kollégájával.
Recep Tayyip Erdogan a történteket kedden nyilvánvaló határsértésnek minősítette, s a nemzetközi törvényekkel összhangban válaszlépéseket helyezett kilátásba.
“Természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő intézkedéseket” – jelentette ki sajtótájékoztatóján. Erdogan, Damaszkusz hangos bírálója, már korábban közölte, hogy nem lát reményt arra, hogy Szíria tarja magát az Annan-tervhez.
A török miniszterelnök, aki hétfőn közel két órán át tárgyalt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel, tájékoztatóján még azon benyomását is megosztotta az újságírókkal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában korábban Damaszkuszt védő országok már vélhetően más véleményt képviselnének. Ezzel Moszkvára és Pekingre, a szíriai kormányt elítélő ENSZ BT határozat maghiúsítóira utalt. Az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov ezzel egy időben nemzetközi – köztük orosz – megfigyelők telepítését sürgette Szíriába.

-MTI-
hirdetés