Szíria – Kína az ígéretek betartására figyelmeztet

Peking, 2012. április 9., hétfő (MTI) – Peking hétfőn ismét szorgalmazta, hogy a szíriai szembenálló felek tegyenek eleget a tűszünetre vonatkozó ígéretüknek.

“Kína sürgeti a szíriai kormányt és az érintett feleket Szíriában, hogy ragadják meg a fontos lehetőségeket, s tegyenek eleget a tűzszünetre és a csapatok kivonására vonatkozó, vállalt kötelezettségüknek” – hangoztatta tájékoztatóján a kínai külügyi szóvivő. A hírügynökségek Liu Vejmin (Liu Weimin) szavait ezúttal Damaszkusznak szánt üzenetként értékelik.
A szóvivő türelemre intette a nemzetközi közösséget és a helyzet bonyolultságára utalva jelezte, hogy Annan közvetítésének sikeréhez több időre lesz szükség. A szembenálló feleket felhívta Annan támogatására és a humanitárius erőfeszítésekben való közreműködésre.
A Hszinhua hírügynökség hétfőn kommentárja szerint itt az ideje, hogy érvényt szerezzenek Kofi Annan béketervének. A kormánycsapatok április 10-i kivonására és a két nappal későbbre megszabott tűszünetre megszabott határidő közeleg – figyelmeztet az írás.
A nemzetközi közösség – remélve, hogy a felek tartják magukat ígéreteikhez – várja a fordulatot a szíriai helyzetben – állapítja meg a szerző, s úgy véli, hogy ez volna az első lépés a politikai megoldás felé vezető úton.
A kommentár szerint kedvező fejlemény, hogy az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA), amelynek tagjai többségükben a kormányerőktől dezertáltak, már megígérte, hogy a maga részéről április 10-ével beszünteti a harcot.
Ugyanakkor bonyolítja a helyzetet, hogy újabb összecsapásokról, merényletekről érkeztek hírek, s a kormány írásos nyilatkozatot vár a fegyveres felkelőktől arra, hogy véget vetnek a harcoknak. Ők ezt elutasítják – jegyzi meg a Hszinhua, s újra csak azt ismétli, amit Annan maga is mondott: a tűzszünet nem pusztán technikai kérdés, de a béke megvalósításához vezető fontos politikai jelzés is egyben.

-MTI-
hirdetés