Szivattyúzzák a belvizet

Szivattyúzzák a belvizet
A kialakult bel- és talajvíz helyzet kezelésének feladatairól tartottak sajtótájékoztatót .

A 35-ös főút mentén fekvő Békás-tónál, az egyik huszonnégy órán keresztül működő szivattyú mellett Kathiné Juhász Ildikó polgármester a képviselő-testület által már jóváhagyott és a tervezett intézkedésekről tájékoztatott, hiszen június 17-től újra másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a városban.

Hajdúböszörmény két pontján, a lefolyástalan területeken – ahol összegyűlt a csapadékvíz, belvízveszély fenyegetett – megkezdték a szivattyúzást, napi ötezer köbméterrel próbálják csökkenteni a város alatti talajvizet.

Emellett folyamatosan ülésezik a problémák, a panaszok kezelésére a képviselő-testület által létrehozott munkacsoport, amely vízügyi szakemberek segítségével folytatja munkáját.

 A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás keretében az egyik tanszékről érkeznek hallgatók, hogy a talajvízkutak és a -mozgás vizsgálatában közreműködjenek.

A közhasznú és -érdekű munkavégzés keretében foglalkoztatottak a nyílt árkok, illetve az átereszek napi tisztán tartásában nyújtatnak segítséget.

A későbbiekben pedig Böszörmény több pontján főgyűjtővel és dréncsövek lefektetésével próbálják mérsékelni a talajvízszintet, több utcán elindul majd az átereszek átépítése és áttervezése is.

Pályáztak

A városvezető elmondta továbbá, hogy pályázatot nyújtottak be a Norvég Alap elnevezésű projektre, egymilliárd forint értékben, amelynek célja, hogy hosszútávon meg tudják oldani a vízelvezetést és a talajvízcsökkentést.

 Ficsor László jegyző összegezte, hogy az önkormányzathoz június 8-ig lehetett bejelenteni a károkat, a határidő lejártáig összesen kétszáztizenhét megkeresés érkezett, a bejelentéseket folyamatosan vizsgálják, az érintett területeken a kár és a helyreállítás költsége összesen mintegy kétszáz milliós.

Az összegre vonatkozóan az önkormányzat már benyújtotta igényét a tárcaközi újjáépítési bizottsághoz, ennek elbírálása tart.

 A sajtó képviselői tájékoztatást kaphattak továbbá arról, hogy sikerült beszerezni öt olyan kisebb teljesítményű szivattyút is, amelyeket a város különböző gócpontjain tudnak majd használni.
hirdetés