Szívügye az olasz nyelv – A Kölcsey tanára kapta az életműdíjat

Nagyné Balla Judit
Nagyné Balla Judit
Nyíregyháza – A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárnője életpályájának elismeréséül átvehette az Ogonovsky Edit-díjat.

Dante nyelve nem idegen a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak, hiszen a belvárosi patinás gimnáziumban már évtizedek óta magas szintű az olasz nyelv oktatása. A kölcseys diákok minden évben megmérettetik magukat az Olasz Fesztiválon, melyet az idén a fővárosban a Kőbányai Szent László Gimnáziumban rendeztek meg.

Több kategóriában

A versenyre a felkészülés már a téli időszakban elkezdődött, a vállalkozó szellemű diákok ekkor készítették el a különböző egyetemek olasz tanszékeinek felhívására a pályázataikat. A fesztiválon több kategóriában is bizonyíthatták tudásukat és ügyességüket a kölcseys diákok. Voltak, akik szavaltak, mások egy-egy adott témáról beszélgettek el a zsűrivel az élőbeszéd-kategóriában, de a nyíregyházi középiskola indított csapatot a kultúrtörténeti vetélkedőben és a színpadi kategóriában is.

A kölcseys diákok a fesztiválnak otthont adó épület előtt

A záróünnepségen az eredmények kihirdetése és a jutalmak átadása mellett egy igencsak rangos és nagy megtiszteltetést jelentő szakmai díj is gazdára talált: A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárnője, Nagyné Balla Judit életpályájának elismeréséül átvehette az Ogonovsky Edit-díjat.

A magyar–olasz szakos Nagyné Balla Judit tanárnő az olasz nyelv oktatása terén évtizedek óta kimagasló, eredményes szakmai munkát végez, a tanítványai rendszeresen jól szerepelnek az Olasz Fesztiválon és a különböző tanulmányi versenyeken.

Igényesség, elhivatottság

A Szent László Gimnázium 2013-ban alapította az Ogonovsky Edit-díjat, hogy ezzel is tisztelegjenek egykori kollégájuk, a díj névadója, Ogonovsky Edit tanárnő előtt, aki a magyarországi olasz nyelvoktatás kiemelkedő személyisége, tankönyvek szerzője, a magyar–olasz két tanítási nyelvű képzés meghatározó alakja volt. Az ő személyes érdeme az immáron negyvenötödik alkalommal megrendezett Festival d’Italiano országos olaszverseny létrejötte is, amely hosszú évtizedek óta a magyarországi középiskolákban olasz nyelvet tanuló diákok tudományos, kulturális és művészeti seregszemléje.

Ogonovsky Editet tanítási módszerei, szemlélete, emberszeretete, sokoldalúsága, minden szempontból kiváló felkészültsége és vidám lénye legendás tanárrá tették. Az ő szakmai, szellemi hagyatékának az örökösei azok az olasztanárok, akik az Ogonovsky Edit-nívódíjon belül Életmű, illetve Tehetség díjban részesülnek. A díjra jelölt pedagógusok közül a Szent László Gimnázium bírálóbizottsága választja ki minden évben azt a két olasztanárt, akit szakmai munkája, elért eredményei alapján Ogonovsky Edit méltó utódjának tartanak.

Az Életmű díjat az idén Nagyné Balla Judit tanárnő nyerte el, aki az olasz nyelv és az olasz kultúra népszerűsítésének meghatározó alakja hosszú évek óta helyi és regionális szinten egyaránt. Kiemelkedő szakmai tudása, igényessége, tanítványainak kiváló verseny- és nyelvvizsgaeredményei, elhivatott pedagógusi habitusa, „olaszos” mentalitása alapján a tanárnő példaként állítható minden fiatal, illetve pályakezdő pedagógus elé.

KM
hirdetés