Szkripal-ügy – Gyilkosságként kezeli a Scotland Yard egy orosz üzletember londoni halálát, de nem hozza összefüggésbe a Szkripal-üggyel

London – A Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy gyilkosságként kezeli egy volt orosz üzletember, a londoni otthonában minap holtan talált Nyikolaj Gluskov halálát.

A 68 évesen elhunyt Gluskov egykor az orosz Aeroflot légitársaság vezérigazgató-helyettese volt, akit pénzmosás és csalás címén hazájában többszörösen börtönbüntetésre ítéltek.

Pénteki bejelentésében a londoni rendőrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “jelenleg” nincs semmiféle olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná Gluskov halálát a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt. Jelenleg mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit kormány álláspontja szerint “nagyon valószínű”, hogy a mérgezéses támadásért az orosz állam a felelős. Borisz Johnson brit külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy “elsöprően nagy valószínűséggel” Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen döntött a Szkripalék elleni akcióról.

A brit kormány a héten kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját.

A Scotland Yard pénteki tájékoztatása szerint ugyanakkor Gluskov esetében mérgezésre utaló bizonyítékok sincsenek.

A pénteki rendőrségi közlemény szerint Nyikolaj Gluskovot a délnyugat-londoni New Malden kerületben lévő lakásán találták meg a mentők hétfő éjjel.

Az akkor kiadott első nyomozati jelentésben még az állt, hogy a haláleset oka nem ismert.

A Scotland Yard azonban pénteken közölte: az azóta elvégzett halottkémi vizsgálat eredménye, amelyet a rendőrség pénteken kapott meg, azt mutatja, hogy Gluskov halálát “a nyakára gyakorolt nyomás” okozta.

A londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya, amely már a vizsgálat korai szakaszában átvette a nyomozati munka irányítását, a halottkémi jelentés nyomán döntött úgy, hogy a továbbiakban gyilkossági ügyként kezeli Gluskov halálát.

A pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint továbbra is a Scotland Yard terrorelhárító parancsnoksága vezeti a nyomozást, “pusztán elővigyázatosságból”, tekintettel Gluskov “feltételezett kapcsolataira”.

A Scotland Yard szerint Nyikolaj Gluskov orosz állampolgár volt, aki két éve élt abban a lakásban, ahol a hét elején holtan találták.

Brit médiabeszámolók szerint Gluskov öt évet töltött börtönben Oroszországban pénzmosás és csalás miatt, majd 2006-ban távozott Oroszországból. A brit sajtó úgy tudja, hogy Gluskovra tavaly – távollétében – újabb nyolc év börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot róttak ki az Aeroflot sérelmére elkövetett csalás és 122 millió dolláros sikkasztás címén.

Oroszország londoni nagykövetségének tájékoztatása szerint az orosz hatóságok már 2015-ben kérték Gluskov kiadatását Londontól Oroszországban elkövetett súlyos pénzügyi visszaélések miatt, de a brit kormány nem teljesítette a kérést.

Nyikolaj Gluskov egykor szoros üzleti kapcsolatban állt Borisz Berezovszkijjal is. Berezovszkij orosz nagybefektető volt, aki szembekerült Putyinnal, és 2000-ben Londonba emigrált. Nagy-Britanniától menedékjogot kapott; távollétében rendkívül nagy értékre elkövetett sikkasztás és csalás címén 20 év börtönre ítélték hazájában.

Berezovszkij egy ideig szoros kapcsolatban állt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesével is, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal és ugyancsak 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték. Borisz Berezovszkijt 2013-ban holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán. A Scotland Yard akkori vizsgálata szerint Berezovszkij önkezével vetett véget életének.

Amber Rudd brit belügyminiszter az alsóház belügyi bizottságának megkeresésére válaszolva azonban a héten utalást tett arra, hogy a brit hatóságok újra megvizsgálhatják több, az elmúlt években Nagy-Britanniában elhunyt orosz állampolgár halálának körülményeit.

A belügyi bizottság 14 olyan orosz állampolgár ügyének újbóli kivizsgálását kérte a belügyminisztertől, akiknek nagy-britanniai halálát a brit nyomozóhatóságok eredeti vizsgálatai szerint nem övezték gyanús körülmények.

– MTI –
hirdetés