Szkripal-ügy – Kreml: ez az incidens nem tartozik Oroszországra

Akt.:
Moszkva – Nem tartozik Oroszországra a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredessel és volt brit ügynökkel Nagy-Britanniában történt incidens – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát múlt vasárnap találták meg eszméletlenül Salisburyben, azóta válságos állapotban kezelik őket. A brit hatóságok szerint “ritka idegméreggel” követtek el támadást ellenük ismeretlen tettesek. Egyes, brit eredetű sajtóhírek szerint Theresa May brit kormányfő a nap folyamán Moszkvát vádolhatja meg a történtekkel.

“Nem hallottunk brit politikusoktól vagy szóvivőktől olyan kijelentéseket, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne az ügyhöz” – jelentette ki Peszkov, rámutatva, hogy ilyen állításokat csak egyes brit sajtóorgánumok fogalmaztak meg, ezért ekként is kell kezelni azokat.

“Az említett orosz állampolgár az egyik brit szakszolgálatnak (az MI6 külső hírszerzésnek) dolgozott, az incidens Nagy-Britannia területén történt, ezért ez a kérdés nem az Oroszországi Föderációra és főképp nem az Oroszországi Föderáció vezetésére tartozik” – hangsúlyozta a szóvivő.

Az orosz online sajtó széles körben idézte a BBC tudósítóját, akinek hétfőn alkalma nyílt rá, hogy megkérdezze a Krasznodar környékén agrárprogramon részt vevő Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy felelős-e Moszkva a Szkripal-ügyben.

“Önök ezt otthon tisztázzák, azután beszélünk majd önökkel erről” – mondta Putyin, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a régióba elsősorban azért érkezett, hogy a mezőgazdaság kérdéseivel foglalkozzon. Az orosz elnök először szólalt meg nyilvánosan a Szkripal-ügyben.

Szkripalt, akit 2004-ben vett őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hazaárulás címén 13 évi szabadságvesztésre ítélték. 2010-ben egy kémcsere keretében Oroszország átadta őt az Egyesült Államoknak. A volt hírszerző még abban az évben Nagy-Britanniában telepedett le.

– MTI –
hirdetés