Szkripal-ügy – Lengyel és német külügyminiszter: a támadás nem maradhat következmények nélkül

Varsó – A Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és leánya elleni támadás nem maradhat következmények nélkül – hangsúlyozta Heiko Maas német és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a pénteki varsói tárgyalásaikat követő közös sajtóértekezleten.

Maas leszögezte: a támadás nem maradhat következmények nélkül, tisztázni kell a körülményeit. “Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a brit kormánnyal” – mondta, hozzáfűzve: szeretné, ha az orosz kormány hozzájárulna az ügy tisztázásához.

Czaputowicz felidézte, hogy aznap délelőtt Londonban járt, és Moszkva elleni szankciókról beszélt, az Európai Unión, illetve a NATO-n belüli egyetértés esetén. A varsói sajtóértekezleten a miniszter “határozott lépéseket”, “Oroszország iránti világos jelzést” szorgalmazott az ügy kapcsán. “Úgy látjuk, hogy a nemzetközi színtéren el kell ítélni és meg kell büntetni a nemzetközi jog megsértését” – mondta.

“Tudván, hogyan viselkedik Oroszország (…), azon vagyunk, hogy adott esetben helyénvaló lenne egy, a nyilatkozatoknál határozottabb jelzés” – fogalmazott Czaputowicz.

A két minisztert az újságírók kérdezték a Lengyelországgal szemben tavaly decemberben elindított, úgynevezett 7. cikk szerinti EU-eljárásról is kérdezték. A bírált lengyel igazságügyi reform megfelel az uniós jognak és értékeknek – vélekedett Czaputowicz, úgy látván: az Európai Bizottság (EB) által az eljárás során megfogalmazott ajánlások teljesítése “az egész lengyelországi bírósági rendszer összeroppanását” okozhatná.

Nem zárta ki, hogy “bizonyos időtávlatból” majd kiértékelik a megreformált bírósági rendszer működését, és ennek alapján “bizonyos módosításokat” hajtanak végre. Egyúttal lehetetlennek minősítette a két és fél éve elindított reform előtti helyzet visszaállítását.

Felidézte: a reformot részletesen elmagyarázzák a múlt héten az EB-nek és az uniós tagállamoknak is átadott, úgynevezett fehér könyvben.

Maas azon reményének adott hangot, hogy a folyamatban lévő egyeztetések során Lengyelország még “új válaszokat ad”. “Utána konkrét lépésekre, ésszerű megoldásra van szükség” – fogalmazott, hozzáfűzve: az Európai Bizottság kritériumait teljesíteni kell. Arra vonatkozóan, hogy a jogállamisági témakör esetleg összekapcsolható lesz-e az uniós alapok felhasználásával, Maas elmondta: reméli, hogy “egyáltalán nem kell majd vitatkoznunk arról, hogy a strukturális alapok bármilyen szerepet játszanak-e ebben az összefüggésben”.

Újságírói kérdések az Északi Áramlat-2 nevű orosz-német gázvezetékre is vonatkoztak, itt a miniszterek megerősítették a két ország korábban is eltérő álláspontját. Míg Maas “üzleti-gazdasági” vállalkozásnak, Czaputowicz politikai projektnek minősítette a Balti-tenger alatt épülő vezetéket, melyet – mint kifejtette – Moszkva a környező országok zsarolásához használhat.

Az EU-t érő belső és külső kihívásokra hivatkozva Maas és Czaputowicz egyetértettek az európai egység megőrzésének fontosságában, a lengyel külügyminiszter beszámolója szerint egyetértés volt a többsebességes EU elutasításában is.

A szerdán hivatalba lépett Mass Varsóban pénteken Andrzej Duda elnökkel és Mateusz Morawiecki kormányfővel is tárgyalt. Hétfőn Angela Merkel német kancellár tesz hivatalos lengyelországi látogatást.

– MTI –


London - A Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy gyilkosságként kezeli egy volt orosz üzletember, a londoni otthonában minap holtan talált Nyikolaj Gluskov halálát. A 68 évesen elhunyt Gluskov egykor az orosz Aeroflot légitársaság vezérigazgató-helyettese volt, akit pénzmosás és csalás címén ...

London - A délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet egyetlen hihető magyarázata az, hogy a történtekért Oroszországot terheli a felelősség - áll a brit, az amerikai, a francia és a német kormány csütörtökön Londonban ismertetett közös nyilatkozatában. A D...

Moszkva - Személyesen Vlagyimir Putyin dönti majd el, hogy Oroszország milyen válaszlépéseket hozzon meg Nagy-Britanniával szemben a Szkripal-ügy miatt - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában. "A végleges döntést természetesen az Oroszországi Föderáci...
hirdetés