Szlovák kereszténydemokrata politikus lesz az unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja

Pozsony, Brüsszel – Ján Fígel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) volt elnöke, az ország első uniós biztosa fogja ellátni az EU unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottjának posztját – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az Európai Bizottság (EB) közleményére hivatkozva pénteken.

Azt, hogy Ján Fígel-t fogja kievezni a vallásszabadságért felelős különmegbízott újonnan létrehozott posztjára, Jean-Claude Juncker, az EB elnöke pénteken jelentette be.

“A vallásszabadság az Európai Unió alapjaiban rögzített elv. Ennek a szabadságnak a védelme és népszerűsítése az EU-n kívül és belül, a vallási és etnikai kisebbségek folytatódó üldöztetése miatt, egyre fontosabb. Hiszem, hogy Ján Fígel különmegbízottként segít nekünk ebben az igyekezetben, ráirányítja figyelmünket és biztosítja, hogy ez a fontos téma annyi figyelmet kapjon, amennyit megérdemel” – idézte az EB elnök szavait a szlovák hírügynökség.

Ján Fígel kinevezése – a meghosszabbítás lehetőségével – egy évre szól. A szlovák különmegbízott Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos hivatalának égisze alatt látja majd el feladatát, várhatóan még ma elfoglalja új hivatalát.

Ján Fígel, a szlovákiai konzervatív jobboldal egyik emblematikus pártjának, a KDH-nak egyik alapító tagja, először külpolitikai alelnöke majd elnöke. Fígel, korábban Szlovákia első uniós biztosa volt, 2004-től az oktatásért, kultúráért és többnyelvűségért felelős biztos posztját látta el. Pártja a KDH a 2016 márciusában tartott parlamenti választásokon nem került be a törvényhozásba, Fígel ezt követően lemondott pártelnöki posztjáról.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés