Szlovákia – Közel tízmillió eurót költöttek a választásokra a parlamentbe bejutott pártok

Pozsony, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Kilencmillió 786 ezer eurót költött a választásokra saját bevallása szerint a szlovák törvényhozásba márciusban bekerült hat parlamenti párt – adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség vasárnap.

Ez az összeg közel 400 ezer euróval kevesebb, mint amennyit az előző parlamenti ciklus hat pártja 2010-ben – az előző választásokat követően – bevallott.

Saját bevallása szerint a legtöbb pénzt, mintegy 3,3 millió eurót a választásokat megnyerő, Robert Fico vezette baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) költötte a kampányra és a választásokkal járó más költségekre. A második legnagyobb összeget, 2,6 millió eurót a választások legnagyobb vesztesének tartott jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) vallott be; Mikulás Dzurinda pártja az utolsó előtti helyen jutott be a szlovák törvényhozásba. A liberális Szabadság és Szolidaritás pártja, amely a leggyengébb erőként került be a szlovák parlamentbe a mandátumot szerző pártok közül, a harmadik legnagyobb összeget költötte a választásokra – 1,2 millió eurót.

A Most-Híd szlovák-magyar párt 1,14 millió eurót kitevő összköltséget mutatott ki a 2012-es választások kapcsán. Ennél kevesebbet – közel egymillió eurót – költött a legerősebb ellenzéki párt pozíciójába került, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). A parlamenti választásokra a legkisebb összeget az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom költötte, ők 546 ezer eurós összköltséget mutattak ki.

Szlovákiában a hatályos törvények nem szabnak felső határt a politikai pártok által kampánycélra fordítható összegnek. Politikai elemzők véleménye szerint több esetben is feltételezhető, hogy a pártok a valóságban többet költenek a kampányra, mint amennyit az összegzésben végül kimutatnak.

Címkék: ,hirdetés