Helyi közélet

2008.09.08. 16:17

„Érzelmileg jelentett a legtöbbet”

<p>Mátészalka - Nagy érdeklődés kísérte a szeptember 4-étől 7-éig tartó, testvérvárosi találkozóval egybekötött Mátészalkai Fényes napok és Idegenforgalmi Fesztivált.</p>

A Szatmári Svábok Kulturális Fesztiválja keretében a három országból érkezett nemzetközi csoportok szombat reggel a vállaji templomban találkoztak, ahol megkoszorúzták a „Malenkij Robot” templom melletti emlékművet, majd Mátészalkán, a Szatmári Múzeum udvarán adtak színvonalas művészeti bemutatót.

A kulturális találkozó abból a célból született, hogy a Romániában és Magyarországon élő szatmári svábok képviselői együtt ápolják kulturális és nemzetiségi hagyományaikat németországi testvéreikkel.

– 1939-ben születtem Szatmáron, mely 1944-ig magyar terület volt. Áttelepültem, azóta Mérken élek. Magyar sváb vagyok, édesapám magyar, édesanyám nagymajtényi asszony volt. Nagyon szép és tartalmas volt a találkozó, amit a közösségi szellem és a megértés jellemzett – mesélte Surányi Tibor.

Gazdag Anna Tasnádról érkezett Mátészalkára. – A saját városomban a Német Demokrata Fórum keretében táncolok a Házaspárok tánccsoportjában. Örömmel vettük és azonnal elfogadtuk a kedves invitálást a szalkai Szatmári Svábok Kulturális Fesztiváljára.

A vállaji koszorúzás megható pillanatait egy vidám kulturális műsor követte, ahol magam is felléptem. Érzelmileg nagyon sokat jelent nekem ez a találkozó. A nagyszüleim német származásúak, kijutott nekik a Malenkij Robotból. Szívügyem a fesztiválon való részvétel, mert ezzel is adózom emléküknek.

 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában