SZLOVÁK VÁLASZTÁS – Meciar pártja lehet a mérleg nyelve – nem hivatalos végeredmények

A magát szociáldemokratának valló, Robert Fico vezette Smer (ejtsd: szmer, magyarul Irány) ellenzéki párt nyerte a szombati előrehozott választásokat a nem hivatalos végeredmények szerint. A részvételi arány alig 55 százalék volt.

Északi szomszédunknál a Csehországtól való 1993-as elszakadás óta negyedszer választottak, most volt először egynapos a szavazás, korábban mindig péntek kora délutántól szombaton kora délutánig lehetett voksolni.

A győztes Smer a szavazatok 29,1 százalékával a 150 fős pozsonyi törvényhozásban a mandátumoknak pontosan az egyharmadát szerezte meg. Második a kétszeres miniszterelnök Mikulás Dzurinda pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ – eszdékáú), amely 18,4 százalékával 31 képviselőt (20,6 százalék) küldhet a parlamentbe. “Megosztott” harmadik helyezett a Magyar Koalíció Pártja, valamint a Szlovák Nemzeti Párt – mindkettő 11,7 százalékot mondhat magáénak, és 20-20 helye (13-13 százaléka) lesz a törvényhozásban.

A tizenkét évvel ezelőtti több mint 37 százalékos eredményével szemben a háromszoros exkormányfő Vladimír Meciar (vlagyimír mecsiar) baloldali populista Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmának, amely most csak a választók 8,8 százalékának nyerte el a bizalmát – 15 képviselője (10 százaléka) lesz.

Bejutott a parlamentbe a második Dzurinda-kormányból tavasszal kivált, tehát az előrehozott választásokat előidéző Kereszténydemokrata Mozgalom is 8,3 százalék szavazattal, ami a parlamentben 14 mandátumot (9,3 százalékot) jelent.

A parlamenten kívül rekedtek a kommunisták 3,9 százalékkal, valamint az a korupcióellenes retorikájú liberális párt, a Szabad Fórum is, amelyet a Dzurinda-pártból kivált néhány politikus hozott létre.

A mandátumok egyelőre nem hivatalos elosztása alapján a Smer, a Meciar-párt és a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt esetleges koalíciója 85 képviselővel, vagyis 56,6 százalékkal rendelkezhet a törvényhozásban.

Vele szemben az eddigi kormánykoalíció három bejutott pártjának esetleges jobbközép koalíciója, vagyis Dzurindáék, a magyar párt és a kereszténydemokraták esetleges szövetsége csak 65 képviselővel bír, ami 43,3 százalék. Megfigyelők szerint Meciarék a mérleg nyelve lehetnek. A párt alelnöke máris jelezte: középpártként egyaránt alkalmasak arra, hogy bármelyik oldalra álljanak.
hirdetés