Színlelt szerződések: válságba kerülhet az egészségügyi ellátás július elsejétől

Ha a kormány nem változtat a színlelt szerződésekkel kapcsolatos álláspontján, az egészségügyi ellátás napi gondjaival kell számolnia országszerte.

A színlelt szerződéseket a kabinet július 1-től szünteti meg.

A Magyar Kórházszövetség elnöke sajnálattal állapítja meg, hogy a kórházszövetség javaslatára, mely szerint a közreműködői jogviszony elismerése megoldást jelentene, nem érkezett válasz a kabinettől.

A parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén a testület egyik alelnöke, Mikola István arról beszélt, hogy ha a kórházak felmondják vállalkozóként közreműködő orvosaikkal kötött szerződéseiket, többségük képtelenné válik arra, hogy ellátási kötelezettségének eleget tegyen.

Ez különösen igaz olyan szakterületek napi gyakorlatára, amelyek eddig is a szükségesnél kevesebb orvossal voltak kénytelenek működni.

Mikola István éppen ezért azt javasolta, hogy az egészségügyi bizottság következő ülésén vegyék napirendre ezt a kérdést.

Kökény Mihály, a bizottság elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy az érdemi tárgyalás reményében, a szóban forgó ülésre meghívja az egészségügyi és a foglalkoztatási tárca, valamint a parlament foglalkoztatási bizottságának képviselőjét is.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke erre reagálva a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a Mikola István által felvetett probléma valós, őt is számos intézmény vezetője megkereste.

A kórházszövetség az ügyben levelet juttatott el a miniszterelnöknek azt kérve, hogy a kormány változtasson mostani álláspontján, ismerje el a közreműködői jogviszonyt, és ennek révén tegye lehetővé, hogy az egyébként ellátási kötelezettségük biztosítására és nem nyerészkedésre szerződő kórházak továbbra is zavartalan ellátást nyújthassanak. Erre a javaslatra a szövetség a mai napig nem kapott választ.

Pontos adatok hiányában Golub Iván, szerint a színleltnek minősített vállalkozói szerződések felmondása, a nagy egyetemi központok kivételével, gyakorlatilag minden vidéki kórház számára problematikussá teheti a működést.
hirdetés