Szocialista javaslat tanácsnokra

Debrecen – Nem kötekedni, hanem együttműködni szeretnénk – fejtette ki a városi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bazsa György szerint mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy megszavazták az alpolgármesterek személyét, s illetményeiket, ráadásul a bizottsági helyek elosztásában is kompromisszum készségüket fejezték ki. – Az ünnepi nyitó ülésen üdvözöltük a polgármester szavait, miszerint az ellenzék hatékony működése a demokrácia fontos feltétele, csakhogy két terület is van, ahol ennek ellenpéldáját mutatta be a városvezetés és a többségi frakció – folytatta Bazsa György. Sérelmezte a frakcióvezető a józsai rész-önkormányzat összetételét: kizárólag fideszes tagjai vannak.

A magyarázat, miszerint csak Józsán élők kapnak helyet a testületben, szerinte formális csupán, hiszen egyrészt az előterjesztés tartalmaz egy „elsősorban” kitételt; másrészt több, a többségi frakcióban helyet foglaló képviselő nem a körzetében lakik. – A demokrácia érdekében tehát a rész-önkormányzatban is szükség volna az ellenzékre – foglalta össze Bazsa György. A közgyűlés demokratikus működésének ellenpéldájaként említette a tanácsnokok kinevezésének módját is.

Napirend után

A szocialisták frakcióvezetőjét még a közgyűlés előtt néhány perccel is arról tájékoztatták a jobb oldal képviselői, hogy a polgármester nem javasolja tanácsnokok kinevezését. Ehhez képest a napirendi pont tárgyalásának megkezdését követően osztották szét a polgármester előterjesztését. Bazsa György komolytalannak, lenézőnek nevezte a magyarázatot, miszerint ilyen javaslat a polgármesteri eskü előtt nem tehető. Később az egyik liberális képviselő módosító javaslatot kívánt tenni egy másik ügyben, amit a polgármester elutasított; mondván, hogy a napirend megtárgyalása után nem lehet.

– A tanácsnokokat lehett ily módon – tette hozzá Bazsa György.

A szocialista frakció javaslatot tesz a józsai rész-önkományzat tagjára és a egy tanácsnoki tisztségre. Utóbbit a Nemzeti Fejlesztési Terv és a kormánnyal való kapcsolattartás feladatával bíznák meg. Javasolták a Nagytanácsterem zászlóinak, a címerek sorrendiségének megváltozatását is.
hirdetés