Szombaton startol a középiskolai felvételi

Akinek tudással van a feje tele, nincs mitől tartania
Akinek tudással van a feje tele, nincs mitől tartania - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Kevés segédeszköz és sok ismeret a fejben: indul a középiskolai felvételi.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében húsz középiskolában – Ibrányban és Vásárosnaményban egy-egy, Kisvárdán négy, Nyíregyházán 14 intézményben – matematikából és magyarból kell egy-egy tíz kérdésből álló feladatsort megoldaniuk a középiskolába jelentkezőknek, melyekre tantárgyanként 45 perc áll a rendelkezésükre. A tökéletesen megoldott ­feladatokért 50 pont szerezhető.

Megtörténhet, hogy valaki most szombaton alapos, indokolt és igazolt ok miatt nem tud részt venni a írásbeli felvételin; az se keseredjen el, mert öt nappal később, január 21-én lehet pótolni a központi írásbelit, melynek eredményei február 4-én derülnek ki. Ezután kell leadni a középiskolai felvételi jelentkezési lapokat, a határidő február 12. A szóbeli és alkalmassági vizsgákat február 16. és március 4. között tartják, a középiskolák pedig április 8-áig elkészítik az ideiglenes felvételi rangsort. Ezek alapján összeállítják a végleges felvételi jegyzéket, a középiskolák április 26-áig küldik ki a felvételről vagy az elutasításról szóló levelet.

Mivel több ezer családot is érint ez a megmérettetés a megyében, utánanéztünk, hol tart a felkészülés az első forduló előtt, legyen szó akár diákról, akár felvételiztető középiskoláról.

Az egész tantestület ügyel

A térség gyűjtőintézményeként évek óta bonyolít felvételiztetést és ezt megelőzően előkészítőket a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, ahová az idén 193 diákot várnak. Az intézmény igazgatóhelyettesétől, Baráth Tibornétól megtudtuk, hogy az általuk felkészített tanulókkal az elmúlt évek feladatait, vagy azokhoz hasonlókat oldatnak meg, s az alapkészségek fejlesztésén túl magyarból és matematikából is azt figyelik, vajon a továbbtanulni vágyok alkalmasak-e a középiskolai tanulmányok megkezdésére.

– A környező iskolákból fogadjuk a fiatalokat a felvételi napján 10 és 11 órától, s a felügyeletbe ilyenkor az egész tantestületet beosztjuk. Arra persze ügyelünk, hogy egy szaktanár ne a saját tárgyából írókra vigyázzon. Ilyenkor természetesen még számunkra sem ismert, ki melyik intézményt jelölte meg elsőként, így azt sem tudjuk, mennyien jutnak be hozzánk. A felvételizők írásban előzetesen megkapják, milyen eszközt szabad magukkal hozniuk, illetve a legfontosabb tudnivalókat az előkészítőkön is elmondjuk – avatott be a lebonyolítás részleteibe Baráth Tiborné.

Ismétel, s alszik rá egyet

Seprényi Kitti, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI végzőse kíváncsian és izgatottan várja a szombati megmérettetést a Krúdy-gimnáziumban, de görcsös félelemnek a legkisebb szikrája sincs benne.

– Folyamatosan és szorgalmasan tanultam minden tanévben, biztos vagyok a tudásomban! A matematika, amitől sokan annyira rettegnek, nekem sosem jelentett gondot, közepesen nehéz, sikeresen „leküzdhető” feladatokra számítok. Előkészítőkre nem jártam, viszont vettem pár magánórát magyar nyelv és irodalomból, hogy még felkészültebben álljak a kihívások elé.

– Úgy döntöttem, pénteken – kiaknázva a szülői igazolást mint jolly jokert – otthon maradok, és átismételek minden anyagot, aztán időben ágyba bújok, hogy szombaton frissen, kipihenten írhassam meg a felvételit – mesélte Seprényi Kitti.

Ezekben a megyei középfokú oktatási intézményekben írnak felvételit

Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Kisvárdai Református Óvoda, Általános Isk., Gimn. és Kollégium

Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

Kisvárdai Szent László Kat. Középisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda

Kisvárdai Szakképzési Centrum

Nyíregyházi Szent Miklós Görögkat. Óvoda, Ált. Iskola és Gimnázium

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium

Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

Nyíregyházi Szent Imre Kat. Gimn., Ált. Isk., és Alapfokú Műv. Iskola

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium

Nyíregyházi Bethlen Gábor Gimn., Ált. Isk., Óvoda és Alapf. Műv. Isk.

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középisk., Szakiskolája és Kollégiuma

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi- Vízügyi Szakközépiskolája

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma

Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
hirdetés