Vetés: bőven lehet még mivel próbálkoznunk

Akt.:
A salátát minden korosztály szereti
A salátát minden korosztály szereti - © Fotó: gyerekkertesz.hu
Nyíregyháza – Rengeteg olyan zöldség van, amit egész évben lehet vetni, illetve amit nem is szabad elvetni a nyári napforduló előtt.

Ezek általában levélzöldségek, virágzöldségek vagy gyökérzöldségek, legtöbbjük másfél–két hónap alatt éri el a szedhető méretet. Így ha úgy hozza a sors, hogy a kiskert egy része kihasználatlan maradna, vagy mert már betakarítottuk az előző termést, vagy mert valami félresikerült és dobhattuk ki az egészet úgy, ahogy van, nem kell elkeseredni, bőven lehet mivel próbálkozni.

Egész évben lehet vetni például a salátákat, a különösen a tépősalátákat, amik relatív rövid idő alatt érik el a szedhető állapotot, 30–60 nap alatt „kész vannak”. Ezekkel egy gond van: a nagy melegben és szárazságban könnyen felvirágzanak, így június végétől augusztus elejéig nem érdemes velük próbálkozni. Ezalatt az idő alatt inkább ültessünk mángoldot, ez nagyon jól fogja magát érezni és szépen növekedésnek is indul. Ez már nem lesz olyan hatalmas, mint az, amelyiket márciusban ültettünk el, inkább normál méretű, friss leveleket hoz.

Kifejezetten a nyári napforduló után érdemes elvetni az édesköményt (ha valaki szereti), direkt az ágyásba, ahol kikelés után, az esti órákban végezzük az egyelését (bár ez utóbbi nem feltétlenül kell hogy gondot jelentsen, figyelemmel arra, hogy a magok elég nagyok ahhoz, hogy ültetésnél jól elrendezzük őket)! Az esti egyelés azért javasolt, mivel az édeskömény a sárgarépához hasonlóan ernyősvirágzatú, és azonosak a kártevői is, amiket vonz az egyeléskor felszabaduló illat.

KM
hirdetés