Szotyit süssön a pogácsába!

Receptversenyünkre egyszerű, de nagyszerű, s nemcsak édes sütikről is írhatnak.

Kollonay István versenyünk cukrász-szakértője alighanem gyermekként megsejtette mivel vehetők le a nők könnyen a lábukról. Tegyék szívükre a kezüket, s vallják be bátran hölgytársaim, hogy volt eset amikor nem tudtak ellenállni egy jóképű ,,rigójánosnak” vagy egy üde Rákóczi túrósnak. A legtöbb nőnél ugyanis biztos a siker ha az édes szavakat lenyűgöző finomságok kísérik, a hatás pedig biztosan nem marad el, ha maguk készítik el ezeket szívük hölgyének.


Névjegy
Kollonay István
Születési hely, idő:
Nyíregyháza, 1968.06.17.
Foglalkozása: mestercukrász, szakoktató
Szakmai elismerés: Eredményes Gasztronómiai Munkájáért Kitüntetés
Kedvencei: grillételek, szabadtűzön készült fogások

Sütésre fel tehát uraim, ragadjanak kötényt, s készítsenek finom rágnivalókat a közös meccs-partikra a világbajnokság idején. Jól tudom, a hölgyeket nem kell bíztatni erre, tőlük azt kérjük, küldjék el a legjobb, legkülönlegesebb édesség vagy sós süteményeik leírását. Kollonay István minden komolyságot nélkülözve körülírta ki is szerinte a cukrász. Cukrász az a gasztronómiai szakember, aki tudatos munkája révén szénhidrátokon keresztül érzelmeket közvetít. És milyen igaz. Mert örül a gyerek a vasárnapi süteménynek, a nagymama ha barátnőjével betér a cukrászdába, s meghatódik a férj is, amikor az aranylakodalmon nejével együtt újra emeletes tortát szeletelhet.

– A magyar ember szereti a süteményeket, s széles emiatt a paletta is. A megyénkbeliek pedig igen gazdag fantáziával sütögetnek, mert bár hagyományos hazai édesség nem sok van, a szabolcsi-szatmári-beregi ember itt is leleményes.

A szakember elmondta, nagyon finom a szilvalekvárral készült zserbó is, noha az alapreceptben barackíz szerepel, s sehol nem sütnek annyi diós, s élesztős finomságot mint a falvainkban élő asszonyok. Adódik a kérdés, mi kerüljön az édes-sós csemegéket kedvelő urak elé a szurkolós estéken, ha szeretnénk megkímélni magunkat a non-stop porszívózástól, vagy a drága szőnyeg naponkénti sikálásától. Semmiképpen ne adjunk habos édességet a tv-t néző urak elé. Legjobb ha apró falatkákat készítünk, akár parányi tepertős pogácsákat, vagy magokkal dúsított sós kekszeket. Csak vigyázzunk, ha túlzásba visszük a kényeztetést, s folyamatos lesz a nassolás, gyakrabban kortyolgatnak majd a teremtés koronái a sörösdobozokból vagy a fröccsöspohárból is.

KM-Tipp: Nem feltétlenül kell kigömbölyödni a sok nassolnivalótól. A fehér liszteket teljes kiőrlésűre válthatjuk, a zsír helyett itt a jól ismert margarin, a nehéz tejszínhab helyett keressük a finomság növényi változatát, s az érrendszerünket is megóvhatjuk, ha a tésztába kevesebb sót sütünk, inkább a tetejét szórjuk meg kicsit.

– Pók Viktória –
hirdetés