Nagyvilág

2015.02.22. 18:44

Gyanúsan sok a beteg tartalékos katona Kárpátalján

Ukrajna - Az ukrán katonai hatóságok fölöttébb gyanúsnak vélik, hogy a kárpátaljai sorozóbizottságok orvosai a behívásra kiszemelt férfiak kétharmadát alkalmatlannak nyilvánítják.

Ukrajna - Az ukrán katonai hatóságok fölöttébb gyanúsnak vélik, hogy a kárpátaljai sorozóbizottságok orvosai a behívásra kiszemelt férfiak kétharmadát alkalmatlannak nyilvánítják.A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye hadkiegészítő parancsnoksága szerint túl sok azoknak a besorozott tartalékosoknak az aránya, akiknél az orvosi vizsgálat során a katonai szolgálattal összeegyeztethetetlen betegségeket állapítanak meg. Ezért a mozgósítás szándékos szabotálása gyanújával vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben.

„Egyszerűen hihetetlennek tűnnek azok az adatok, melyek szerint Kárpátalja egyes járásaiban a mozgósítási parancsot kapott férfiak 75-80 százaléka alkalmatlan volna. Gyanítjuk, hogy nem a betegek, hanem a túlságosan ravasz emberek száma túl magas ezeken a vidékeken” – nyilatkozta Jurij Velicskanics, a megyei toborzó központ parancsnoka.

Az esetek többségében mozgásszervi megbetegedéseket, így gerincferdülést, csigolyakopást vagy csontritkulást diagnosztizálnak a helyi sorozóbizottságok orvosai, de kiugróan magasra szökött a magas vérnyomás betegségben és szívelégtelenségben szenvedők száma is. A gyanús „betegeket” ezért megyei szakorvosi felülvizsgálatra küldik, s amennyiben bebizonyosodik a szándékos félrediagnosztizálás, az ügyet továbbítják a belügyi szervekhez – adta hírül az UA-Reporter.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!