Észrevétlenül behálózó sugarak

Egy rendelet vonatkoztatási határértéket ad meg a különböző frekvencia-tartományokra.

Tegyünk egy sétát Nyíregyházán felemelt fővel, és jól kivehető, hogy a tornyok, a magas épületek tetején vigyázzban állnak az antennák. De ne menjünk messzire, elég ha csak a mobiltelefonra vetjük a szemünket, és eltöprengünk azon, hogy milyen áron terjednek a mikrohullámú sugárzások!

– A jelenséggel együtt élünk, ám többnyire belenyugszanak az emberek a helyzetbe, nem tesznek semmit a sugárözön ellen. Sokan félnek, és úgy érzem, nem alaptalanul – jegyezte meg sejtelmesen Tóth József gépészmérnök.

– Két éve jogszabályt alkottak a nem ionizáló sugárzások használatáról. Ez a rendelet vonatkoztatási határértéket ad meg a különböző frekvencia-tartományokra. Kötelező ennek a betartatása, igenám, de ki ellenőrzi ezeket!? Az ÁNTSZ-től csak akkor kér az önkormányzat szakhatósági hozzájárulást, ha építési engedélyre köteles tornyot vagy egyéb tartót építtet a szolgáltató. Senki sem győződött meg arról méréssel, hogy az összesített sugárzások nem lépik-e túl az ominózus rendelet által engedélyezett értékeket.

– Nekünk a munka-egészségügyi mérések a szakterületünk, Nyíregyházán sok esetben vizsgáltuk már a munkahelyi, a környezeti és a vendéglátóipari egységekből kiszűrődő zajokat. De nem csak a zajok jelenthetnek problémát, veszélyforrás lehet a mobil, a szolárium, az MRI-vizsgálat, a transzformátor vagy például a távvezeték is. A természetes eredetű sugárzások mellett az ember által alkotott technika számottevő sugárözönt zúdít ránk. Az extrém alacsony frekvenciás, a rádiófrekvenciás és a mikrohullámú terek egészségügyi hatásai nem ismertek pontosan. Sok időre és kutatásra van szükség, azonban jobb nyitott szemmel járni-kell, hiszen a probléma velünk él, és észrevétlenül befolyásolja mindennapjainkat…

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés