Magyarország

2013.06.20. 08:50

Magyar-román közös fejlesztések fejeződtek be a Fekete-Körös árvízvédelmére

Békéscsaba, 2013. június 19., szerda (MTI) - Befejeződött a magyar-román komplex árvízvédelmi célú EU-fejlesztési program a Fekete-Körösön.

Békéscsaba, 2013. június 19., szerda (MTI) - Befejeződött a magyar-román komplex árvízvédelmi célú EU-fejlesztési program a Fekete-Körösön.

A határon átívelő árvízvédelmi projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés 2007-13 közötti keretéből 99 százalékos EU-támogatásban részesült, a beruházási költség meghaladja az 530 millió forintot - mondta az MTI-nek Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója a projektet záró szerdai rendezvény kapcsán.

Kiemelte: a Fekete-Körös komplex árvízvédelmi célú fejlesztése - Feketekomplex című EU-projekt vezető partnere a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt, romániai partnere a Román Vízügyi Igazgatóság Nagyváradon.

A fejlesztés keretében a Fekete-Körös magyar oldalán épült egy új százméteres partvédőmű és a legveszélyesebb 250 méteres szakaszon megerősítették a régit, a gát és a meder között, a folyó kanyarulataiban. Remeténél helyreállították a vízmércét és korszerűsítették a távjelzést adó rendszert, az árvízkészültségi fokozatokat az itteni adatok alapján rendelik el - mondta a szakember.

A program keretében szintén Remeténél új gátőrház épült, ahol árvízi készültségnél a műszaki személyzet megfelelő feltételek között tud dolgozni. A román oldalon megvalósuló beruházások legfontosabb elemei között Szabó János az operatív adatszolgáltatási rendszer korszerűsítését említette, amely gyors és megbízható adatközvetítést tesz lehetővé a Fekete-Körös romániai szakaszáról.

A Fekete-Körösnél hasonló, belvízvédelmet segítő közös beruházás fejeződött be, a projektben a gyulai vízügyi igazgatóság partnere a bukaresti központú belvízvédelmi irányító szervezet volt.

A beruházás az EU Magyarország-Románia pénzügyi keretéből 520 millió forint támogatást nyert - fűzte hozzá a műszaki igazgató. A "Malomfok-Roit" projektre elnyert EU-támogatásból korszerűsítették Sarkadon a malomfoki szivattyútelepet, a motorok elektromos meghajtással működnek és frekvenciaváltók segítségével bármilyen vízszintnél átemelni a belvizet a folyóba. Itt is épült új gátőrház és kibővítették a telep energia háttérhálózatát. A szomszédos Roitban a szivattyútelepen hasonló beruházási program valósult meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!