Sztárfellépők sora az idei VIDOR-on!

Akt.:
Sztárfellépők sora az idei VIDOR-on!
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Ez már a tizenhetedik VIDOR Fesztivál lesz, mégsem lehet megunni. Mert mindig új, mindig más, és mi mindig szeretjük – vezette fel az augusztus 24–szeptember 1. közötti Vidámság és Derű Országos Seregszemléjének keddi sajtótájékoztatóját dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki azt mondta, a kilenc napos eseménysorozat összehozza az embereket.

vidor sajttaj_5675

– Nem csak Magyarországon, de talán Közép-Európában is egyedülálló a fesztivál, hiszen a programok 90 százaléka ingyenes, így minden társadalmi csoport részese lehet annak a hangulatnak, ami kizárólag a VIDOR jellemzője. Tudjuk, hogy sokan hajnalban állnak be a sorba, hogy jegyhez jussanak, de mivel a teátrum befogadóképessége véges, a kultúrát szeretők nagy része kimarad a színházi élményekből. Évek óta gondolkodunk azon, hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni, és most megszületett az ötlet: vigyünk színházat a Kossuth térre! Így az idei VIDOR-on két zenés vígjátékot is láthatnak az érdeklődők a belvárosi nagyszínpadon, teljesen ingyen. De ezen kívül is lesznek újdonságok, így biztos vagyok benne, hogy ebben az évben is kiváló fesztivál vár az itt élőkre és az ide érkezőkre. Az elmúlt több mint másfél évtized alatt ez egy nagyon színes közösségi programmá vált, a fesztivál pedig Nyíregyháza kiemelt rendezvénye lett, amely mögött teljes mellszélességgel áll a város – mondta a polgármester, aki megköszönte, hogy Bige László és a Bige Holding Csoport nem csak anyagilag támogatja a VIDOR megrendezését, de remek ötletekkel is hozzájárul a sikerhez.

puszi vidor sajttaj_5752

Jó a részesének lenni

– Ez a fesztivál már tizenhét éve része a megyeszékhely és a nyíregyháziak életének, s reméljük, hogy megérjük a következő tizenhetet is – jegyezte meg elöljáróban Bige László, a rendezvény fő támogatója, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója és hozzátette: az lenne a legjobb, ha egész évben a VIDOR alatt érezhető, remek hangulat lengené be a várost. – Jó érzés kijönni ilyenkor a Kossuth térre és látni, hogy az emberek együtt vannak, beszélgetnek, közösen kapcsolódnak ki a nyár végén. Valamikor a hetvenes években a New Orleans-ban fellépő sztárzenészek a koncertek után beültek a helyi kocsmákba, ettek, ittak, pihentek, és ha kedvük támadt – ez a mai napig élő hagyomány –, bármikor beszállhattak a szórakozóhely színpadán játszó zenekarba. Az interneten például fellelhetőek a videók arról, amikor Chuck Berry felinti a színpadra Tina Turnert. Remek lenne, ha ebből a szemléletből legalább erre az egy hétre át tudnánk venni egy keveset – jegyezte meg Bige László, és hozzátette: a jövőben is támogatják a fesztivált, hiszen egy ez egy jó ügy, amelynek nagyon jó részese lenni.

vidor sajttaj_5726

Wellhello, Pápai Joci, Caramel

– Akkor lépett nagyot előre a fesztivál, amikor három évvel ezelőtt a Bige Holding Csoport lett a seregszemle fő támogatója, hiszen nekik és a nyíregyházi önkormányzat forrásainak köszönhetően olyan fellépőket is meg tudtunk hívni, akiket korábban nem és akik tovább emelték a VIDOR ismertségét, népszerűségét – mondta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója. – Azt látjuk, hogy egyre jobban megtelnek az utcák, a terek – azt nem mondom, hogy a színház is, hiszen az előadásokra a korábbi években is napok alatt elfogytak a jegyek. Azért dolgozunk, hogy mindig kitaláljunk valamilyen újdonságot, hogy a fesztiválozók azt érezzék: ismét kaptak valamit, amire korábban nem volt példa. Az idén a két ingyenes színház előadás a legjelentősebb újítás: bízom benne, hogy az Illés zenekar slágereire épülő Tied a világ és a Mészáros Árpád Zsolt fémjelezte Legénybúcsú is elnyeri majd a közönség tetszését. A magyar fellépők terén is sikerült előrelépni, hiszen a VIDOR színpadán hallhatjuk a Wellhellot, Pápai Jocit és Caramelt, de mások mellett Tompos Kátya, Ferenczi György, Sena és a Sugarloaf is fellép a fesztiválon. Érkezik zenekar Ciprusról, Olaszországból, Romániából és Zimbabweból, de az USA-ból is. Új helyszínen találhatják meg a gasztronómiai ínyencségeket a fesztiválozók: a VIDOR falu a Városalapítók szobra mellé költözik, és újdonság az is, hogy a filmeket nem a hagyományos kivetítőn, hanem egy Led-falon nézhetik meg a mozirajongók. Az irodalmi programok többségének a felújított Bencs villa ad otthont, a nagyobb közönséget vonzó Limerick-bajnokság és a Művészasztal (Háy János lesz a vendég) marad a MŰvész Stúdióban. Természetesen az idén is lesznek kiállítások, komolyzenei koncertek és a szokásos belvárosi forgatag is várja a fesztiválozókat – mondta el Kirják Róbert, és hozzátette: ők már készen állnak, minden adott ahhoz, hogy az idén is nagyszerű élményekkel ajándékozzák meg a VIDOR Fesztivál résztvevőit.

vidor sajttaj_5681

KM
hirdetés