Sztárzsűri a szépségversenyen

Sztárzsűri a szépségversenyen
Zsámboki Marcell szerint az egyéniség és a megjelenés lehet a döntő a döntőben.

Zsámboki Marcell lesz az I. Kelet-Magyarország Szépségverseny egyik zsűritagja. Az egyetemi docens, táncművész, koreográfus díjai és szakmai elismerései szinte megszámlálhatatlanok és a zsűrizés sem áll távol tőle. A Szombat esti láz című műsorban is bíráskodó fiatalemberrel beszélgettünk.

– Korábban is jártam már Nyíregyházán, igaz dunántúliként főként a munka hozott ide. Táncversenyek alkalmával volt már szerencsém a városba érkezni és természetesen a főiskola tánctagozatát is ismerem. Az egyik egykori diákom, Kalapos Tamás is nyíregyházi, a szépségverseny koreográfiáját ő állítja össze. Az ő ötlete volt, hogy zsűritag legyek a szépségversenyen – mondja a rendkívül szerény Marcell, aki azt is elárulja, megtiszteltetésnek érzi a felkérést.

Fontos az összhatás

 – Kíváncsian várom a rendezvényt, a szabolcsi hölgyek híresek szépségükről. Biztos vagyok benne, hogy az összes, döntőbe jutott versenyző gyönyörű lesz – nyilatkozza. A kérdésre, hogy mi kellhet a versenyzőknek a sikerhez pedig azt válaszolja: – Ami talán előnyt jelenthet, az az egyéniség, a kisugárzás. Nagyon fontos a színpadi megjelenés, a mozgáskultúra, az első benyomás és a kifejezőkészség. A szakértő szemek nem csak a sminket, a ruhát, a frizurát nézik, legalább olyan fontos az összhang, a harmónia – mondja.

 Az mindenesetre biztos, hogy túl sokáig nem marad rejtély ki lesz a mini, a tini, vagy a felnőtt kategória koronázott királylánya, az I. Kelet-Magyarország Szépségverseny exkluzív döntőjében ugyanis április 29-én, a Móricz Zsigmond Színházban mindenki derül. (Bővebb interjú Zsámboki Marcellel a www.szon.hu oldalon olvasható.)

Főszerepben az oktatás

Marcell, aki húsz éves aktív táncolás után akasztotta szögre a cipőt, 1999-ben kezdett oktatni. – Húsz év, amiből tizenhárom amatőr, hét pedig profi szintű táncolásból állt, nem múlik el nyomtalanul. Az első főiskolai évfolyamot Szombathelyen kaptam, még ’99-ben, két évvel később pedig már Budapesten oktattam. 2003 volt a nagy fordulópont, akkor került végleg szögre a cipő és vette át a főszerepet a tanítás és a zsűrizés. Ekkor döntöttem úgy, hogy tartósan a fővárosba költözök. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de nem bántam meg.

Sokan ropják országszerte

Szerencsére a hazai táncoktatás nagyon szervezett alapokon nyugszik. A 6-22 éves korosztályban közel harminchatezer diák tanul társastáncolni. Az alapfokú művészeti oktatás megerősödött az elmúlt évekhez képest, mára 600 intézményben tartanak oktatást. Ezek mellett pedig közel 140 sportegyesület is oktat társas-, vagy divattáncot.

A társastánc jókora szeletet hasít ki az oktatás közös tánctortájából, immár megközelítve a néptáncot. A divattáncok is népszerűek, ráadásul a magyarok nemzetközileg nagyon jók a parketten. Évek óta termelünk ki világbajnokokat a rangos divattánc versenyeken, sőt nemrégiben a klasszikus – latin-amerikai – versenytáncban is sikerült behúznunk egy vébé címet – árulja el a táncművész, aki nem ússza meg, hogy ne faggassuk magánéletéről.

– Magánélet? Munka, munka, munka. Ez a három dolog tölti meg a mindennapjaimat. Öt évig voltam a Magyar Táncművészeti Főiskola igazgatója, most már „csak” docensként oktatok, így valamivel nyugalmasabbak a mindennapjaim, mint pár éve. A hét napból hatot masszívan végigdolgozok, amikor pedig szabadidőm engedi, igyekszem Szombathelyre menekülni, ott van ugyanis a családom, apukám és a húgom – zárja mondandóját Zsámboki Marcell.
hirdetés